Hoe voetbalschoenen onderhouden?

Voor lang plezier van je voetbalschoenen is onderhoud een van de belangrijkste dingen. Hieronder volgen een aantal tips waardoor je nog langer plezier hebt van je nieuwe voetbalschoenen omdat ze langer in een goede conditie blijven.

  1. Het is belangrijk om je schoenen schoon te houden. Viezigheid gaat op den duur vastzitten onder de zool en dit vermindert de grip. Maak schoenen nooit schoon met schoonmaakmiddelen. Dat is slecht voor de stiksels.
  2. Maak schoenen schoon na elke training of wedstrijd. Verwijder al het zand, gras en klei met een borstel en spoel synthetische schoenen daarna af met water (bijvoorbeeld onder de douche). Echte leren schoenen mag je ook afspoelen onder water of borstel leren schoenen af. Als ze droog zijn vet ze regelmatig in met speciaal leervet of conditioner voor leer.
  3. Vet je (gedeeltelijk) leren voetbalschoenen regelmatig in met blank leervet, wax of conditioner voor leer. Hiermee houd je het leer soepel en behoud het langer de pasvorm en het comfort. het voordeel van conditioner fot leater van Nikwax is dat het volledig in de het leer trekt en geen top laagje achterlaat. Met vet of wax blijft de buitenkant van leer iets vettig wat zou kunnen leiden tot een verminderde grip op de bal
  4. Laat voetbalschoenen nooit in je tas zitten. Haal je schoenen eruit en laat ze binnenshuis drogen, ofwel ‘uitwasemen’. Doe je dit niet? Dan gaan je schoenen na een tijdje stinken door het vele vocht dat erin blijft zitten. Ook kunnen er schimmels in je schoenen ontstaan.
  5. Droog (natte) schoenen nooit op de verwarming of andere warmtebron. Dan droogt de ‘boardplaat’ van je schoen uit en bij leren schoenen gaat het leer uitdrogen barsten of scheuren. Stop er liever een schoenspanner of kranten in. Dan drogen je schoenen ook sneller. Een schoenspanner zorgt ervoor dat je schoen in model blijft. Kranten trekken vocht uit de schoen, maar alleen als je elke dag nieuwe kranten erin doet.
  6. Stinken je schoenen heel erg dan is wellicht de Shoefresh een uitkomst!
    Zet je schoenen op het apparaat en na 25 minuten zijn ze weer helemaal droog en stop het apparaat automatisch. Óók handig voor je scheenbeschermers en andere sportschoenen, sneakers, skischoenen in huis. ook deze is bij Sporthuis Olympia verkrijgbaar.

Je voeten goed op laten meten is erg belangrijk. Zijn je voeten erg breed, smal, hoge wreef, smalle hak.
Allemaal dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste pasvorm voor je voetbalschoenen. Daarnaast is het belangrijk om naar de afwikkeling van voeten te kijken voor juiste advisering van schoenen

Uiteindelijk is het belangrijk dat we de juiste informatie over je voeten krijgen om een goed advies te kunnen geven. We kunnen je voeten op verschillende manieren op meten.

  • 3d scan met dynamische voetafdruk. Deze scan geeft een duidelijk beeld  van de lengte van je voeten, breedte van je voet, hoogte van je wreef. Hiernaast kunnen we met dit apparaat ook een dynamische voetafdruk maken door je over een voetplaat te laten lopen. Hierdoor wordt zichtbaar wat voor voetafwikkeling je hebt.
  •    Voetenplankje, de ouderwetse manier die niet slecht is om de juiste maat te bepalen maar minder informatie geeft over het volume van je voeten, hoogte van je wreef. Vergeet niet dat voor ons goed kijken naar je voeten en de juiste vragen stellen heel veel informatie geeft!

Heb je klachten of heb je “moeilijke” voeten en wil je blessures voorkomen vraag gerust gratis en vrijblijvend advies aan Rob.

Rob is namelijk sinds een aantal jaar voetkundig sportadviseur wat inhoud dat hij naast zijn jarenlange ervaring veel kennis heeft opgedaan over over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures.

De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!

Speel je binnen of buiten, op een drassig veld of op een hard veld, op kunstgras en/of op natuurgras?
Dat is mede bepalend welk zooltype je het beste kunt kiezen van je voetbalschoen. De zool en noppen van een voetbalschoen zijn speciaal ontworpen om grip te bieden op een specifieke ondergrond.
Lees hier meer over de verschillende zolen van voetbalschoenen.

Niet is zo vervelend als met een blessure een tijd niet kunnen voetballen.
Natuurlijk kun je er zelf niet altijd iets aan doen maar we geven je tips wat je er zelf in ieder geval wel aan kan doen om de kans op blessures zo klein mogelijk te maken!

Heb je nog andere voetbalschoen vragen?

Kijk eens op deze pagina en we beantwoorden ze ook graag in onze winkel!

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).