Hoelang gaat een skihelm mee?

We hebben bijna allemaal een skihelm op op de piste. Deze helmen moeten goed passen om de juiste bescherming te bieden bij een val of botsing. Maar hoelang gaan ze mee?

Fabrikanten en de keuringsinstelling TÜV geven aan dat een nieuwe ski helm ongeveer 5 jaar mee gaat. Ski helmen zijn gemaakt van kunststof met weekmakers , dit materiaal droogt na verloop van tijd uit en wordt broos waardoor het langzaam de dempende en beschermende werking verliest.

Dus na ongeveer 5 jaar ben je toe aan een nieuwe skihelm, of eerder als…

 1. Je een tijdens het skiën op je helm bent gevallen of als je helm uit je handen is gevallen, hierdoor is de veiligheid meteen niet meer gegarandeerd. Een helm is gemaakt van kunstof EPS (een soort luchtbubbels) wanneer deze door een val indeuken bieden ze op deze plaats een volgende keer geen bescherming. Helaas kun je dit niet altijd met het blote oog zien.
 2. Bij kinderen het hoofd groter is geworden en de helm niet meer goed past. Een te kleine helm kan drukpunten of hoofdpijn veroorzaken en belemmert soms zelfs het zicht door beperkte ruimte.
 3. Je brildragend bent geworden en je montuur niet goed in de helm past.
 4. De lens van je vizierhelm te ernstig is beschadigd, en niet te vervangen is. Vraag dit eerst wel na want als er mogelijkheden zijn helpen we je graag hierbij.
 5. Je helm door jarenlang gebruik langzaam wijder is geworden en niet goed meer aansluit. Een te grote helm geeft minder veiligheid tijdens een val waardoor de kans op hoofdletsel groter is.
 6. Door de helm op een vochtige plaats op te bergen aangetast is door schimmel.
 7. Je een gewone skihelm hebt met losse skibril en door welke reden dan ook over wilt stappen naar een vizier helm. Of andersom…
 8. De type of kleur lens van je vizierhelm of skibril niet voldoet aan jouw wensen.
 1. Tijdens de wintersportvakantie zijn helm en brillen onmisbaar en verplicht. Dit is ook niet voor niets!
 2. Een goede skibril beschermt je tegen de felle weerkaatsende zonnestralen op de sneeuw en geeft je een goed zicht om veilig over de hobbels beneden te komen.
 3. Je kan kiezen uit een gewone skihelm met losse skibril of een vizierhelm, een losse skibril is dan niet meer nodig. Beide opties hebben voor en nadelen maar zeker zo belangrijk is de pasvorm van helmen en brillen.
 4. Brillen en vooral helmen moeten goed passen om de juiste bescherming te bieden bij een val of botsing. Er is niet 1 helm die het beste is voor iedereen. Elke helm, ieder merk heeft een andere pasvorm en die pasvorm moet goed bij jouw hoofd passen om optimale bescherming te geven. We kiezen er bewust voor om verschillende merken en modellen in te kopen zodat we nog meer verschillende pasvormen hebben waar je uit kan kiezen.
 5. De reden waarom wij wel skischoenen en ski’s verhuren maar géén skihelmen komt doordat bij “helmen uit de verhuur” de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Dit komt omdat na een (relatief kleine) val er al een breuk in de helm kan zitten die met het blote oog niet te zien is.

Pasvorm is vaak wat gemakkelijker doordat de helm en bril afzonderlijk van elkaar een eigen pasvorm hebben.
Je hebt meer keus in de verschillende brillen en lenstypes van de skibril.
Over het algemeen is een losse helm met skibril goedkoper dan een vizierhelm.
De lens van een skibril is altijd kleiner dan een vizier waardoor het aanpassen aan weersomstandigheden wat gemakkelijker kan zijn door een eventueel verwisselbare lens los mee te nemen zodat je deze ter plekke kan omwisselen.
Een skibril is kleiner en hierdoor gemakkelijker krasvrij op te ruimen.

Een skihelm met vizier heeft geen losse skibril die je gemakkelijker kwijt kan raken, in de lift of berghut tijdens een pauze.
Bij skihelmen met vizier kun je gemakkelijker het vizier omhoog schuiven met 1 hand. Een skibril moet je bijna altijd met 2 handen omhoog zetten als je deze even af wil doen (bijvoorbeeld in de lift).
Voor bril dagers zijn er weinig skibrillen waar het montuur van een bril goed onder past (belangrijk voor brildragers).
Een skibril beslaat over het algemeen wat sneller dan het vizier van een helm (heeft ook wel met kwaliteit van de bril te maken.
Verder hebben sommige modellen skibrillen dikke randen en hierdoor een minder breed gezichtsveld dan een vizier, let hierop bij aankoop.

Een helm en een skibril of vizier geven je hoofd, gezicht en ogen bescherming tijdens het vallen. De pasvorm van je skihelm is daarom heel erg belangrijk! Ben je ervan bewust dat ook als je een keer met je helm en of skibril een ongeluk(je) hebt gehad of als je helm uit je handen is gevallen, dat deze dan niet meer veilig is…

Ook zonder dat het met het blote oog te zien is, kan er in de helm een breuk zitten. Deze zwakke plek in het materiaal maakt dat de helm je bij een volgende val of botsing minder goed zal beschermen!

Ook huren van ski-materiaal is mogelijk.
Hierdoor heb je geen verloren wachttijd op vakantie en kun je in alle rust het juiste materiaal kiezen. We hebben verschillende topmodellen ski’s te huur en de mogelijkheid om deze ski’s na de huurperiode tegen een aantrekkelijke prijs te kopen. Ook hierbij kun je rekenen op ons deskundig advies, we helpen je graag als klant en niet als passant.

Verder hebben we een kinder-garantieplan waarbij ski’s of schoenen die aan vervanging toe zijn, ingeruild kunnen worden tegen speciale condities. Vraag in de winkel naar de voorwaarden. Lees hier meer over de mogelijkheden van verhuur van ski’s en skischoenen.

We voeren bij Sporthuis Olympia zelf al het onderhoud uit van je ski’s en snowboards in onze werkplaats. Graag adviseren we je over het onderhoud en zorgen voor een uitstekende kwaliteit zodat je met volle teugen kunt genieten van de wintersportvakantie.

Goede skischoenen zijn de basis van fijn skiën!
We horen vaak van klanten dat ze in hun skischoenen koude voeten, kramp of drukpunten hebben, dit is echt niet meer nodig!
Voor ons is het de uitdaging om skischoenen te verkopen en/of zo aan te passen (Bootfitting) dat deze klachten niet meer voorkomen.

We maken elk jaar uit de collecties die de verschillende merken maken een selectie skihelmen en brillen gemaakt gelet op verschillende pasvormen, eigenschappen en wensen van wintersporters. Onderaan deze pagina krijg je een impressie van onze collectie helmen en brillen.

We hebben onderstaande merken helmen en brillen in onze collectie.

 • Slokker
 • Salomon
 • Bomax
 • Sinner
 • Atomic

Verder hebben we een uitgebreid assortiment ski’s, skistokken, skischoenen en wintersportkleding . Kijk hier voor meer informatie.

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).