Kies je een leren of synthetische voetbalschoen?

Bij het kopen van nieuwe voetbalschoenen is heel veel te kiezen, merken, verschillende zolen, verschillende breedtes, modellen, kleuren maar ook het materiaal waar de schoen van is gemaakt.

Wat betreft het materiaal kun je kiezen uit leren of synthetische voetbalschoenen. Beide worden voor elk seizoen in de collecties van de 2 grootste voetbalmerken Nike en Adidas weer opgenomen.

Hieronder hebben we een aantal eigenschappen, voor- en nadelen van lederen en synthetische voetbalschoenen op een rijtje gezet..

copa mundial voetbalschoen

Er is nog altijd vraag naar leren voetbalschoenen. Leer heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van synthetische materialen. De leren voetbalschoen geeft een hele mooie pasvorm doordat deze zich vormt naar de vorm van je voeten en geeft heel veel balgevoel. Voor mensen met brede voeten zijn leren voetbalschoenen vaak prettiger omdat ze meer naar de voeten gaan staan, hierdoor minder knellen en bij goed onderhoud minder snel scheuren.
Leer is een natuurproduct en heeft de eigenschap dat het ademt. Het voordeel is hierdoor dat je schoen dan ook beter ademt dan de synthetische voetbalschoen.

Nadelen van leren voetbalschoenen is dat ze vaak meer vocht vasthouden, op sommige plekken minder stevig zijn. Leer kan een kortere levensduur hebben als je het niet goed onderhoud. Onderhoud aan lederen voetbalschoenen betekend dat je het leer regelmatig moet voeden zodat het niet gaat schuren en lekker soepel blijft.

Dit kan met leervet, wax of met een conditioner for leather van bijvoorbeeld Nikwax, deze laatste trekt volledig in de het leer trekt en laat geen top laagje achter. Bij het gebruik van leervet of wax blijft de buitenkant van leer iets vettig wat zou kunnen leiden tot een verminderde grip op de bal.

Er zijn veel synthetische voetbalschoenen te vinden in elke prijsklasse.

Het voordeel van synthetische voetbalschoenen is dat ze beter tegen verschillende weersomstandigheden kunnen dan leren voetbalschoenen. Het schoonmaken van de schoenen is met een vochtige doek voldoende waardoor het onderhoud minder tijd kost. Er wordt veel gebruikt gemaakt van hoogwaardige synthetische materialen die steeds verder doorontwikkeld worden. De trend is nu vooral bij merken om steeds lichtere schoenen te produceren die stevig zijn en veel balgevoel geven.

Nadelen van synthetische voetbalschoenen is dat ze kunnen gaan scheuren en minder goed naar de vorm van je voeten gaan staan als leren voetbalschoenen. In sommige gevallen geven synthetische schoenen ook nare geurtjes af, ze ademen vaak minder.

Maar er zijn ook in voetbalschoenen combinaties van leer en synthetische materialen.

Het moge duidelijk zijn dat de voetbalschoen fabrikanten in deze voetbalschoenen zoveel mogelijk de positieve eigenschappen van leer en synthetische materialen stoppen. Kijk hierbij goed naar wat je belangrijk vindt.

Leer aan de buitenkant van de schoen geeft je meer balgevoel, veelal zit er een dun nylon laagje aan de binnenzijde maar de schoen past zich beter aan je voet aan en ademt beter dan een volledig synthetische voetbalschoen.

Synthetische materialen zijn in veel verschillende de hardheden te verkrijgen en bijvoorbeeld in de hak kan dit meer stevigheid gaven dan leer.

Niet alleen het materiaal van het bovenwerk van een voetbalschoen is belangrijk bij het kiezen van je voetbalschoen maar ook de juiste zool, pasvorm, een goed aangesloten, niet te breed en niet te smalle voetbalschoen geeft veel meer balgevoel en minder kans op blessures.

Heb je vragen over voetbalschoenen stel ze gerust in onze winkel of kijk alvast op deze pagina naar verschillende antwoorden op veelgestelde voetbalschoen vragen

Kom naar onze winkel we geven je een persoonlijk advies en we laten je graag voelen welk model voor jou het meest geschikt is.

IMG_2750

Je voeten goed op laten meten is erg belangrijk. Zijn je voeten erg breed, smal, hoge wreef, smalle hak.
Allemaal dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste pasvorm voor je voetbalschoenen. Daarnaast is het belangrijk om naar de afwikkeling van voeten te kijken voor juiste advisering van schoenen

Uiteindelijk is het belangrijk dat we de juiste informatie over je voeten krijgen om een goed advies te kunnen geven. We kunnen je voeten op verschillende manieren op meten.

  • 3d scan met dynamische voetafdruk. Deze scan geeft een duidelijk beeld  van de lengte van je voeten, breedte van je voet, hoogte van je wreef. Hiernaast kunnen we met dit apparaat ook een dynamische voetafdruk maken door je over een voetplaat te laten lopen. Hierdoor wordt zichtbaar wat voor voetafwikkeling je hebt.
  •    Voetenplankje, de ouderwetse manier die niet slecht is om de juiste maat te bepalen maar minder informatie geeft over het volume van je voeten, hoogte van je wreef. Vergeet niet dat voor ons goed kijken naar je voeten en de juiste vragen stellen heel veel informatie geeft!

Heb je klachten of heb je “moeilijke” voeten en wil je blessures voorkomen vraag gerust gratis en vrijblijvend advies aan Rob.

Rob is namelijk sinds een aantal jaar voetkundig sportadviseur wat inhoud dat hij naast zijn jarenlange ervaring veel kennis heeft opgedaan over over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures.

De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!

Speel je binnen of buiten, op een drassig veld of op een hard veld, op kunstgras en/of op natuurgras?
Dat is mede bepalend welk zooltype je het beste kunt kiezen van je voetbalschoen. De zool en noppen van een voetbalschoen zijn speciaal ontworpen om grip te bieden op een specifieke ondergrond.
Lees hier meer over de verschillende zolen van voetbalschoenen.

Niet is zo vervelend als met een blessure een tijd niet kunnen voetballen. Natuurlijk kun je er zelf niet altijd iets aan doen maar hier geven we je tips wat je er zelf in ieder geval wel aan kan doen om de kans op blessures zo klein mogelijk te maken!

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).