Tips bij het inpakken van je rugzak

Er zijn veel verschillende soorten en maten van rugzakken, de kunst is om de juiste rugzak te kiezen bij jouw postuur en pakvolume.

Door je passende rugzak op een goede manier in te pakken, kan deze lichter aanvoelen dan het werkelijke gewicht. Door een rugzak op een verkeerde manier in te pakken en om te doen kan 20 kg aanvoelen als 25 kg…..
Dus belangrijk om een goed passende rugzak goed om te doen en op de goede manier in te pakken. Hier volgen wat tips:

rugzakken

Neem niet te veel mee! Probeer niet meer dan 15 kg mee te nemen voor een (meerdaagse) tocht. Afhankelijk van je conditie kun je maximaal 20 tot 25% van je lichaamsgewicht dragen, blijf kritisch op wat je meeneemt!

Kleine lichte spullen (kompas, zonnebrand, snack, pet, etc) die je vaker nodig hebt onderweg kun je het beste in de bovendeksel van de rugzak doen zodat je deze onderweg altijd gemakkelijk kant pakken.

Grote lichte artikelen leg je helemaal onderin je rugzak.

Leg de zware spullen het dichtst bovenin tegen je rug in het middenvak, lichte spullen kun je hierom heen aan de buitenkant van de rugzak stoppen.
Hierdoor komt er minder gewicht te hangen aan je schouders en rug. Het zwaartepunt moet tegen je rug aanliggen, daardoor draag je meer met je heupen.

Verdeel het gewicht van de spullen over de hele breedte van de rugzak zodat je niet scheef gaat lopen, let ook hierbij op met de zijvakken dat je het gewicht eerlijk verdeelt.
Als je het gewicht niet goed verdeelt heb je sneller kans op blessures of zijwaartse valpartijen.

Maak gebruik van de verschillende compartimenten zodat je bepaalde artikelen sneller kan pakken. Doe voor de zekerheid een zakje om spullen die kunnen “lekken”.

Heb je een onder-vak in de rugzak, doe hier spullen in die je waarschijnlijk niet nodig hebt tijdens het wandelen en die licht zijn.

Laat zo min mogelijk spullen aan de buitenkant van je rugzak bungelen. Dit verstoort de stabiliteit en daarbij kunnen schoenen, wandelstokken of andere dingen die je aan de buitenkant hangen ergens aan blijven haken of vallen.
Het beste is om een zo compact mogelijk geheel te krijgen.

Een rugzak die mooi gevuld is met de spullen die je meeneemt draagt het lekkerste op de rug. Een te grote rugzak die bijna leeg is loopt niet lekker doordat spullen gaan schudden en schuiven. Een kleine rugzak die volgepropt is verdeelt het gewicht ook niet prettig op je rug. Verder is het ook belangrijk om naar de pasvorm van de rugzak te kijken of deze goed bij je postuur aansluit.

Om zoveel mogelijk plezier te hebben van je nieuwe rugzak: kies een rugzak die bij je past!

Terwijl je aan het lopen bent krijg je een natte rug…

Het merk Deuter is “groot” geworden met rugzakken met het “air comfort” systeem. Het is een systeem met een frame aan de zijkanten en onderkant van de rugzak waardoor de rugzak vrij hangt van je rug voor optimale ventilatie wat erg goed werkt.

Deuter heeft veel verschillende modellen rugzakken en naast het Air comfort systeem ook andere manieren om de “warmte“ van rugzakken op de rug zo goed mogelijk kwijt te raken en zo veel mogelijk rugventilatie te geven. Men maakt veel gebruik van Mesh materiaal met een zeer open structuur in schouderbanden en verdikkingen op de rug.

Kom in onze winkel kijken naar de verschillende rugzakken ervaar zelf het verschil.

 

De belangrijkste regel is: Een rugzak hangt aan je schouders maar het meeste gewicht leunt op je heupen en hoe dichter het gewicht tegen je lichaam zit hoe lichter de rugzak voelt.

Hieronder alle tips voor het afstellen van je rugzak in het kort op een rijtje. Op deze pagina vertellen we hier meer over…

  1. Maak alle riemen en banden losser om hierna in de juiste volgorde je rugzak af te stellen.
  2. Maak de rugzak compacter door de compressiebanden vast te zetten om je spullen. Doe hierna de rugzak om.
  3. Doe de rugzak om, de heupband moet in het midden op bekkenhoogte zitten en klik deze vast.
  4. Stel de schouderbanden strak af hiermee komt het gewicht dicht tegen je lijf, doe dit zonder dat je heupband omhoog komt, dus niet te strak.
  5. Stel je heupgordel spanbandjes verder af.
  6. Stel de schouder stabilisatie banden af.
  7. De borstband stel je als laatste af.

Rugzakken zijn niet waterdicht maar waterafstotend. De materialen, stoffen die Deuter gebruikt zijn wel meerdere keren bewerkt om zoveel mogelijk het water buiten te houden.

Wil je er 100% zeker van zijn dat je spullen niet nat worden kun je ze op regenachtige dagen beter inpakken in plastic alvorens ze in de rug zak te doen.

Verder zijn er ook regencovers speciaal voor rugzakken verkrijgbaar en bij sommige modellen van Deuter zijn deze al in de rugzak verwerkt.

Wij hebben rugzakken van Deuter in ons assortiment. Onderaan deze pagina krijg je een impressie van onze collectie rugzakken.

Verder hebben we in onze wandelkelder ook wandelschoenen, wandelkleding, wandelsokken en wandelstokken in ons assortiment.

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).