Tips bij het kopen van voetbalschoenen

Hieronder geven we je 10 belangrijke tips bij het kopen van nieuwe voetbalschoenen.

 1. Pas je schoenen altijd staand en aan beide voeten. Alleen als je staat, voel je goed of schoenen passen. Je moet altijd beide voeten passen omdat de precieze grootte van je voet kan verschillen. Loop op een stevige wandelpas door de winkel als je de schoenen past.
 2. Om te voelen of de schoenen echt passen doe je sokken aan die je ook draagt tijdens het voetballen.
 3. Het beste kun je schoenen passen aan het einde van de dag. Je voeten zijn dan iets dikker doordat ze vocht vasthouden. Dat gebeurt ook tijdens het sporten.
 4. Kies schoenen met de juiste lengte en breedte. In de lengte moet er genoeg ruimte over zijn voor de tenen. Je hebt 0,5 tot 1 cm ruimte nodig tussen de toppen van de tenen en de schoenrand. Slipt de schoen van achteren? Dan is hij te groot of te breed bij de hiel. Je schoenen mogen nergens knellen, ook niet aan de bovenkant.
 5. Het ene schoenmerk is het andere niet en tussen merken en modellen zitten grote verschillen in pasvorm en uitvoering. Pas meerdere merken en modellen om te voelen wat bij je past.
 6. Zorg dat je schoenen overal goed aansluiten, als de veters bij aankoop al niet strakker kunnen is de schoen te breed voor je. Brede schoenen geven je voeten ruimte om te gaan schuiven en minder stevigheid waardoor je minder goed stop- en startbewegingen kan maken.
 7. Kies een schoen met een goed buigpunt. Het buigpunt van de zool moet onder de bal van je voet liggen, op ongeveer tweederde van de lengte van de schoen.
 8. Kijk of de naden van de schoen goed gestikt zijn. Er mogen geen harde stikranden op de verkeerde plek zitten. Zo’n stikrand zorg namelijk voor problemen, zoals blaren, als de rand bijvoorbeeld boven je tenen zit.
 9. Heb je nieuwe leren voetbalschoenen maak ze dan nat of doe ze aan met natte sokken als je voor het eerst gaat trainen. Hierdoor gaan ze sneller naar je voet staan, voelen ze aan als een tweede huid en krijg je geen last van blaren. Vergeet je leren voetbalschoenen niet te onderhouden...
 10. Kies een voetbal schoen met de juiste zool voor de ondergrond waarop je gaat spelen dit om voldoende grip te houden tijdens het voetballen.

Je voeten goed op laten meten is erg belangrijk. Zijn je voeten erg breed, smal, hoge wreef, smalle hak.
Allemaal dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste pasvorm voor je voetbalschoenen. Daarnaast is het belangrijk om naar de afwikkeling van voeten te kijken voor juiste advisering van schoenen

Uiteindelijk is het belangrijk dat we de juiste informatie over je voeten krijgen om een goed advies te kunnen geven. We kunnen je voeten op verschillende manieren op meten.

 • 3d scan met dynamische voetafdruk. Deze scan geeft een duidelijk beeld  van de lengte van je voeten, breedte van je voet, hoogte van je wreef. Hiernaast kunnen we met dit apparaat ook een dynamische voetafdruk maken door je over een voetplaat te laten lopen. Hierdoor wordt zichtbaar wat voor voetafwikkeling je hebt.
 •    Voetenplankje, de ouderwetse manier die niet slecht is om de juiste maat te bepalen maar minder informatie geeft over het volume van je voeten, hoogte van je wreef. Vergeet niet dat voor ons goed kijken naar je voeten en de juiste vragen stellen heel veel informatie geeft!

Heb je klachten of heb je “moeilijke” voeten en wil je blessures voorkomen vraag gerust gratis en vrijblijvend advies aan Rob.

Rob is namelijk sinds een aantal jaar voetkundig sportadviseur wat inhoud dat hij naast zijn jarenlange ervaring veel kennis heeft opgedaan over over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures.

De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!

Speel je binnen of buiten, op een drassig veld of op een hard veld, op kunstgras en/of op natuurgras?
Dat is mede bepalend welk zooltype je het beste kunt kiezen van je voetbalschoen. De zool en noppen van een voetbalschoen zijn speciaal ontworpen om grip te bieden op een specifieke ondergrond.
Lees hier meer over de verschillende zolen van voetbalschoenen.

Niet is zo vervelend als met een blessure een tijd niet kunnen voetballen.
Natuurlijk kun je er zelf niet altijd iets aan doen maar we geven je tips wat je er zelf in ieder geval wel aan kan doen om de kans op blessures zo klein mogelijk te maken!

Heb je nog andere voetbalschoen vragen?

Kijk eens op deze pagina en we beantwoorden ze ook graag in onze winkel!

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).