Waarom wandelsokken in je wandelschoenen?
Heerlijk wandelen in de buitenlucht, we doen het steeds meer. Veel mensen kiezen voor goede wandelschoenen omdat ze lekker lopen en heerlijk veel comfort geven.
Maar waarom zou je dan wandelsokken aandoen in je wandelschoenen?
Wat levert het je op? We vertellen het je hier.
Heb je wandelschoenen die goed passen maar nog steeds last van blaren? Kijk dan eens naar je wandelsokken. Deze zijn namelijk ook heel belangrijk bij het voorkomen van blaren.
Goede wandelsokken nemen namelijk transpiratievocht heel goed op en laten het door. Hierdoor blijft je huid droger wat de kans op blaren sterk vermindert.
Verder beschermen goede wandelsokken je voeten, geven ze een opvulling tussen je voeten en schoenen. Ze zijn naadloos en anatomisch gevormd zodat er geen verdikkingen zitten waardoor je blaren kan krijgen.
Draag je “gewone” sokken in je wandelschoenen die dit minder goed doen dan heb je meer kans op ongemakken en blaren wat het plezier in wandelen aardig kan verpesten.
Bij goede wandelsokken zie je dikkere gebreide stukken zitten zoals bij de hak, onder de voet, bij de tenen en enkel. Deze verdikkingen zorgen voor extra demping en bescherming op deze plaatsen. Op deze foto’s zijn dat de lichtgrijze stukken in de sokken.
Gewone sokken zijn vaak gemaakt van katoen met een beetje elastan. Katoen is een heel mooi natuurproduct en heeft als eigenschap dat het vocht opneemt en vasthoud. Het nadeel bij “sportsokken” als je meer gaat transpireren is dat de sok nat om de voet blijft zitten, deze wat verhard en niet meer meebeweegt met je voet.
Wij hebben in onze collectie wandelsokken van Falke, we zijn daar samen met vele klanten al jaren erg blij mee en erg tevreden over!
Er zijn bij Falke in de collectie veel verschillende soorten wandelsokken.
Alle soorten hebben eigen verschillende eigenschappen en afhankelijk van je vraag, eventuele klachten of wanneer je ze draagt kun je de wandelsok kiezen die het beste bij je past.
Heel belangrijk hierbij is dat de sokken naadloos zijn waardoor er geen naden over je voet schuren. Verder is je linkervoet een spiegelbeeld van de rechtervoet, onlogisch dat je linker en rechter sok dan precies het zelfde zouden zijn… Verschillende linker- en rechter-sokken zorgen voor een veel betere aansluiting aan je voeten en minder onnodige verdikkingen.
De anatomisch naadloze sokken van bijvoorbeeld het merk Falke zorgen voor zo min mogelijk drukpunten en optimaal vochttransport tijdens het wandelen. We hebben in onze winkel een ruime keus in Falke wandelsokken voor zowel dames, heren en kinderen.
Wandelsokken zijn veelal gemaakt van een combinatie van verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschap.
- Wol, kan vocht heel goed opnemen en vasthouden. Verder reguleert wol de temperatuur van je voeten goed, neemt vocht op houdt het vast zonder nat en koud aan te voelen. Voor mensen die wol vinden kriebelen… in wandelsokken gebruikt Falke Merinowol, deze wolsoort irriteert de huid minder dan gewone wol. Bovendien ligt de wol-laag meestal niet op de huid.
- Katoen neemt goed vocht op maar is minder vormvast, blijft lang nat en slijt sneller.
- Kunstvezels om sokken waterafstotend en sneldrogend te maken, tegen zweetlucht of om nog sneller vocht af te voeren zoals CoolMax, heel prettig bij warm weer.
- polyamide geeft stevigheid en is slijtvast
- lyocel, dit materiaal word soms gebruikt om een verkoelend effect te geven als mensen hele warme voeten hebben.
- Elastan, is een elastiek wat de vorm van de sok behoud.
- Acryl is warm en isolerend maar heeft veel volume.
- Polypropeen is de lichtste textielvezel, is warmte isolerend, neemt geen vocht op en is bestand tegen zuren van het zweet.
Naast het materiaal van sokken ook nog keuze in de dikte van de sok.
Vaak is het een persoonlijke voorkeur merken wij maar, die wel afgestemd moet worden op de schoenen!
Zorg namelijk dat je voeten in de schoenen niet te los of strak komen te zitten!
Bij soepelere en lage schoenen worden vaak dunnere sokken gedragen. Bij hoge zwaardere stuggere schoenen draagt men vaak dikkere sokken omdat deze ook wat extra demping en stevigheid geven.
Tip: Was nieuwe sokken voor het lopen altijd eerst een keer uit, hierna nemen ze nog beter het vocht op.
In lage wandelschoenen kun je kiezen lage of hoge wandelsokken dragen. Vergeet niet dat sokken bij het dragen onder korte broeken ook een beschermende functie hebben tegen het schuren van onkruid en of laag struikgewas. Hierdoor is het soms toch prettiger om in lage schoenen hoge wandelsokken te dragen.
Heb je hogere wandelschoenen dan adviseren we om ook hoge wandelsokken te dragen. Lage wandelsokken zijn vaak lager dan de wandelschoenen zelf waardoor er schuurplekken kunnen ontstaan op de plaats waar de schoen het onderbeen raakt. Hoge sokken beschermen je been beter, geven meer comfort.
In de winter hebben veel mensen last van koude voeten. In bijna alle wandelsokken van Falke zit het materiaal wol.
Wol heeft als belangrijke eigenschappen dat het heel veel vocht kan opnemen zonder dat het koud, nat en zwaar aanvoelt. Daarnaast past wol zich heel goed aan de omgevingstemperatuur, het verkoelt bij warmte en geeft warmte bij kou!
Wandelsokken met extra wol zijn vooral prettig voor mensen die heel snel koude voeten hebben maar dus ook mensen die last hebben van zweetvoeten.
Heb je snel last van warme (zweet) voeten? of is het erg warm buiten?
Falke heeft in het assortiment sokken in verschillende diktes waar je een keuze uit kan maken. Verder heeft Falke de TK cool, dit is een sok waarin geen wol zit maar een mix van lyocell vezels die verkoelend werken.
De TK cool zorgt voor goed vochttransport, en dus ideaal te dragen bij warme omstandigheden.
Falke heeft 2 verschillende sokken die extra steun, stabiliteit geven.
Heb je last van instabiele enkels dan kunnen speciale wandelsokken die strakker zijn geweven dan gewone wandelsokken en hierdoor meer stabiliteit geven vooral bij de enkels.
Heb je last van veel vocht in je voeten, enkels of kuiten dan kan het helpen om compressie wandelsokken te gebruiken. Deze zijn zeer strak geweven, zitten strak om je voeten, zorgen dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden en vocht minder in je voeten en enkels blijft zitten waardoor je minder snel zware en vermoeide voeten hebt.