Wandelstokken
Tijdens het wandelen vinden veel mensen het prettig om met stokken te lopen. Dat kan dienen als extra steun met trekking wandelstokken of juist voor extra inspanning met Nordic Walking stokken.
Beide stokken hebben scherpe punten die men gebruikt voor grip op gras en zandpaden. Loop je op steen of asfalt kun je hier rubberen dopjes op doen voor extra grip en voorkomen van hinderlijk tikken.
Het verschil tussen trekking wandelstokken en Nordic walking stokken zit hem in het gewicht, buigzaamheid, handvaten, lengte en demping.
Afhankelijk voor het doel waarvoor je ze gaat gebruiken kies je een soort stok.
Gewone sportieve wandelstokken worden ook wel trekkingstokken genoemd en zijn bedoeld voor extra steun tijdens het wandelen. Deze zijn meestal gemakkelijk in lengte verstelbaar zodat je deze bij het klimmen en dalen anders kan instellen.
Er zijn vele prijs- en kwaliteit-verschillen in trekkingstokken. Dit heeft veelal te maken met gewicht, materiaal van de stokken, demping, comfort bij het handvat en de manieren van het verstellen van de stokken.
Nordic walking is een manier van lopen met 2 lichte, buigzame stokken. Met de juiste techniek en goede stokken wordt tijdens het wandelen 90% van je spieren in beweging gezet. Conditie en uithoudingsvermogen kan tijdens Nordic walking sterk verbeteren doordat men harder loopt en het een techniek is van spieren aanspannen en ontspannen. De rug wordt een stuk minder belast doordat beter rechtop gelopen wordt.
Nordic walking stokken zijn meer buigzaam en lichter dan trekkingstokken. Er zijn ook verstelbare stokken voor Nordic walking.
- Nordic walking stokken hebben een metalen punt onderaan de stok die voor zand en gras ondergronden te gebruiken is. Loop je op verharde wegen dan is het noodzakelijk om een rubber dop of “voetje” voor Nordic walking te gebruiken.
- Nordic walking stokken hebben een “handschoentje” waarmee de stok goed in je handen blijft zitten tijdens het afzetten en loslaten van de stok.
Voor mensen die evenwicht missen en veelal op vlak terrein lopen is het ook mogelijk om een zogenoemde wanderfreund stok te gebruiken. Dit is een verstelbare wandelstok met een horizontale greep ipv een verticale greep. Deze wandelstokken worden per stuk verkocht.
Wandelstokken kunnen je tijdens het lopen ondersteunen door:
- Je evenwicht te vergroten, je hebt nu 4 “benen” in plaats van 2.
- Je houding te verbeteren, je gaat met stokken beter rechtop lopen.
- Minder belasting van de knieën. Zeker bij wandelingen met bepakking en afdalingen kunnen wandelstokken er voor zorgen dat je knieën wat worden ontzien doordat je meer op je stokken kan leunen. Ook wandelschoenen met een goede demping geven minder belasting van je knieën.
- Wandelstokken zullen je tijdens wandelingen ook een ritme geven waardoor je steviger door kan lopen.
Vele wandelstokken zijn verstelbaar en kun je dus aanpassen aan de lengte die je zelf prettig vind. Een richtlijn voor de lengte van de stok is door je elleboog in 90 graden te houden en op deze hoogte het handvat vast te pakken. Kom het zelf maar eens voelen!
Er zijn ook berekeningen die je kan gebruiken om de lengte te bepalen (lichaamslengte x 0.68), uiteindelijk is het ook zelf uitproberen en voelen. Iedereen heeft een andere verhouding in onder- en boven-lijf en fabrikanten en instructeurs geven ook wisselende informatie hierover.
Ga je afdalen in bergachtig gebied dan kun je de stokken iets langer maken zodat je ze voor je uit kan zetten. Andersom kun je ze bij het klimmen wat korter maken of lager vastpakken.
Een aantal onderdelen van wandelstokken zijn los te koop om te kunnen vervangen. Het meest verkocht hierin zijn de rubberen doppen die onder aan de wandelstok zorgen dat je comfortabel op stenen en asfalt kan lopen.
We hebben ook losse handgreepjes van Leki te koop waarmee je vooral bij Nordic walking meer in je stok kan hangen…