Wanneer zit een skihelm goed?

Ben je op zoek naar een nieuwe skihelm? Kies altijd een skihelm die CE gekeurd is en de EN 1077 norm heeft, de standaard Europese norm voor skihelmen.

Welke helm het beste is voor jou hangt af van een aantal factoren.

 • Wil je een vizierhelm of gewone skihelm (met losse skibril), beide mogelijkheden hebben voor en nadelen.
 • Welke helm past bij de vorm van je hoofd?
 • Welke kenmerken van de lens vind je belangrijk als je kiest voor een vizierhelm?
 • Het uiterlijk van de helm en welk bedrag wil je uitgeven voor deze aankoop?

Hoe kies je een skihelm:

 1. Pas een skihelm in eerste instantie met het aandraai punt (rad) helemaal open. Hierna kun je deze voorzichtig aandraaien. Moet je het rad (bijna) helemaal vast draaien, kies dan een kleinere maat.
 2. De helm moet gewoon lekker zitten en goed om je hoofd passen zonder drukpunten.
 3. De helm mag op je hoofd niet te ver naar voren maar ook zeker niet te ver naar achteren hangen.
 4. Een skihelm mag je nek niet raken, dit is tijdens een val erg gevaarlijk!
 5. Test of de helm goed zit door de helm op je hoofd een paar keer flink op en neer te schudden van boven naar beneden en van links naar rechts zonder dat de kinband vast zit! Of laat een ander je helm vastpakken en proberen op en neer te schuiven.
 6. De helm mag niet schuiven op je hoofd en er mag geen grote ruimte tussen je hoofd en de helm zitten.
 7. Controleer of je goed naar links en recht kan kijken met de helm op.
 8. Probeer tijden het passen of ook de kinband lekker zit, verstel deze eventueel. De band mag niet tegen je strottenhoofd aan duwen of striemen achter laten in je huid.
 9. Koop je een skihelm zonder vizier? Pas de helm dan ook met je eigen of een nieuwe skibril zodat je zeker weet dat deze combinatie goed zit.
 10. Koop je een vizierhelm? Let dan op dat het vizier goed aansluit bij je neus en wangen zodat er geen sneeuw onderdoor kan waaien. Aan de zijkant mag wel een kleine opening zitten voor wat ventilatie.
 11. Draag je een bril? Kijk dan of je genoeg ruimte hebt voor het montuur van je bril, ook bij het openen en sluiten van het vizier.
 12. Koop een kinderhelm niet op de groei omdat een te grote helm veel minder veiligheid biedt tijdens een val en de kans op hoofdletsel hierdoor groter is. Daarbij groeit het hoofd van een kind minder snel dan de rest van het lichaam en is een nieuwe helm minder vaak nodig.
 13. Kijk bij het doorgeven van een kinderhelm ook altijd of de helm goed past, een slecht zittende helm kan gevaarlijk zijn en niet de veiligheid bieden die je verwacht van een helm. En een helm die ooit gevallen is is niet meer veilig….

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).