Wanneer zit een skihelm goed?

Ben je op zoek naar een nieuwe skihelm? Kies altijd een skihelm die CE gekeurd is en de EN 1077 norm heeft, de standaard Europese norm voor skihelmen.

Welke helm het beste is voor jou hangt af van een aantal factoren.

 • Wil je een vizierhelm of gewone skihelm (met losse skibril), beide mogelijkheden hebben voor en nadelen.
 • Welke helm past bij de vorm van je hoofd?
 • Welke kenmerken van de lens vind je belangrijk als je kiest voor een vizierhelm?
 • Het uiterlijk van de helm en welk bedrag wil je uitgeven voor deze aankoop?

Ervan uitgaande dat je een keuze hebt gemaakt of dat je een vizierhelm of een gewone skihelm  geven we je hieronder tips bij het passen van een helm en om te bepalen of een helm goed zit.

 • Neem altijd je skibril mee als deze nog goed is en je deze wil gebruiken in combinatie met een nieuwe helm.
 • Neem rustig de tijd voor het kopen van een skihelm, bekijk de collectie en laat de omtrek van je hoofd opmeten en kies de juiste maat helm.
 • Een te grote helm geeft veel minder veiligheid tijdens een val waardoor de kans op hoofdletsel groter is.
 • Een te kleine helm geeft vaak drukpunten en of hoofdpijn en belemmert soms zelfs het zicht door beperkte ruimte.
 • Belangrijk om de juiste pasvorm en maat te bepalen en zelf verschillen te voelen!
 • Bedenk vooraf wat voor soort lens of vizier je wil hebben. Wat vind je belangrijk met betrekking tot je zicht op de piste.

Een helm wordt door het gebruik heel langzaam iets wijder en niet kleiner!
De maat van de ene fabrikant kun je vaak niet vergelijken met een andere, pas je helm daarom altijd zelf!
Al onze skihelmen zijn goed gekeurd volgens de EN 1077 norm, een Europese veiligheidsnorm voor skihelmen.

Een skihelm gaat niet oneindig mee ook als ziet deze er nog goed zijn, de veiligheid neemt langzaam af!
Voor de hygiëne of eventueel tegen de kou kun je in je helm een dunne bivakmuts gebruiken, past een dikke muts onder je helm dan is de helm waarschijnlijk te groot!

Hoe kies je een skihelm:

 1. Pas een skihelm in eerste instantie met het aandraai punt (rad) helemaal open. Hierna kun je deze voorzichtig aandraaien. Moet je het rad (bijna) helemaal vast draaien, kies dan een kleinere maat.
 2. De helm moet gewoon lekker zitten en goed om je hoofd passen zonder drukpunten.
 3. De helm mag op je hoofd niet te ver naar voren maar ook zeker niet te ver naar achteren hangen.
 4. Een skihelm mag je nek niet raken, dit is tijdens een val erg gevaarlijk!
 5. Test of de helm goed zit door de helm op je hoofd een paar keer flink op en neer te schudden van boven naar beneden en van links naar rechts zonder dat de kinband vast zit! Of laat een ander je helm vastpakken en proberen op en neer te schuiven.
 6. De helm mag niet schuiven op je hoofd en er mag geen grote ruimte tussen je hoofd en de helm zitten.
 7. Controleer of je goed naar links en recht kan kijken met de helm op.
 8. Probeer tijden het passen of ook de kinband lekker zit, verstel deze eventueel. De band mag niet tegen je strottenhoofd aan duwen of striemen achter laten in je huid.
 9. Koop je een skihelm zonder vizier? Pas de helm dan ook met je eigen of een nieuwe skibril zodat je zeker weet dat deze combinatie goed zit.
 10. Koop je een vizierhelm? Let dan op dat het vizier goed aansluit bij je neus en wangen zodat er geen sneeuw onderdoor kan waaien. Aan de zijkant mag wel een kleine opening zitten voor wat ventilatie.
 11. Draag je een bril? Kijk dan of je genoeg ruimte hebt voor het montuur van je bril, ook bij het openen en sluiten van het vizier.
 12. Koop een kinderhelm niet op de groei omdat een te grote helm veel minder veiligheid biedt tijdens een val en de kans op hoofdletsel hierdoor groter is. Daarbij groeit het hoofd van een kind minder snel dan de rest van het lichaam en is een nieuwe helm minder vaak nodig.
 13. Kijk bij het doorgeven van een kinderhelm ook altijd of de helm goed past, een slecht zittende helm kan gevaarlijk zijn en niet de veiligheid bieden die je verwacht van een helm. En een helm die ooit gevallen is is niet meer veilig….

We maken elk jaar uit de collecties die de verschillende merken maken een selectie skihelmen en brillen gemaakt gelet op verschillende pasvormen, eigenschappen en wensen van wintersporters. Onderaan deze pagina krijg je een impressie van onze collectie helmen en brillen.

We hebben onderstaande merken helmen en brillen in onze collectie.

 • Slokker
 • Salomon
 • Bomax
 • Sinner
 • Atomic

Verder hebben we een uitgebreid assortiment ski’s, skistokken, skischoenen en wintersportkleding . Kijk hier voor meer informatie.

Ook huren van ski-materiaal is mogelijk.
Hierdoor heb je geen verloren wachttijd op vakantie en kun je in alle rust het juiste materiaal kiezen. We hebben verschillende topmodellen ski’s te huur en de mogelijkheid om deze ski’s na de huurperiode tegen een aantrekkelijke prijs te kopen. Ook hierbij kun je rekenen op ons deskundig advies, we helpen je graag als klant en niet als passant.

Verder hebben we een kinder-garantieplan waarbij ski’s of schoenen die aan vervanging toe zijn, ingeruild kunnen worden tegen speciale condities. Vraag in de winkel naar de voorwaarden. Lees hier meer over de mogelijkheden van verhuur van ski’s en skischoenen.

We voeren bij Sporthuis Olympia zelf al het onderhoud uit van je ski’s en snowboards in onze werkplaats. Graag adviseren we je over het onderhoud en zorgen voor een uitstekende kwaliteit zodat je met volle teugen kunt genieten van de wintersportvakantie.

Goede skischoenen zijn de basis van fijn skiën!
We horen vaak van klanten dat ze in hun skischoenen koude voeten, kramp of drukpunten hebben, dit is echt niet meer nodig!
Voor ons is het de uitdaging om skischoenen te verkopen en/of zo aan te passen (Bootfitting) dat deze klachten niet meer voorkomen.

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).