Welke bespanning in je tennisracket?
Welke bespanning kies je wanneer je je tennisracket opnieuw laat bespannen?
Want alle mogelijkheden haal je pas uit je racket als je bespanning is afgestemd op jouw wensen en behoeftes.
Hieronder vertellen we meer over soorten snaren, hybride bespanningen en snaardiktes. Wil je weten wat het beste bij jou past dan adviseren we je graag persoonlijk!
Bespanningen zijn in te delen in 3 categorieën:
Deze snaren zijn vaak glad en geschikt voor hardhitters en spinspelers.
Er zijn ook spinsnaren die gehoekt of gedraaid zijn en een grovere structuur hebben, hierdoor krijg je meer grip op de bal.
Spin en controle snaren zijn verkrijgbaar in hardere en zachtere polyesters.
Een zachtere snaar geeft meer spin, een hardere snaar meer controle.
De combinatie van 2 verschillende snaren geeft je de voordelen van de eigenschappen van 2 verschillende soorten snaren. Men noemt dit een hybride bespanning, één soort snaar voor de lengte en een andere snaar voor de breedte.
Een veel gebruikte hybride bespanning is een spin snaar in de lengte en een powersnaar in de breedte dit geeft veel balgevoel, spin en balsnelheid en relatief weinig slijtage.
Maar in principe zijn alle combinaties mogelijk. We geven je graag advies op maat!
Tennissnaren zijn er in verschillende diktes, de dikte van een snaar heeft invloed op de power, controle, duurzaamheid, demping en ideale raakvlak van het racket.
Verder is de opbouw en kwaliteit van een tennissnaar belangrijk voor de speeleigenschappen en duurzaamheid van de snaar.
1.20 of 1.25 mm snaardikte
Voordelen: veel grip, meer snelheid, raakvlak is groter, meer demping en elasticiteit.
Nadelen, het is een dunne snaar die minder sterk ( kortere levensduur) is en minder controle geeft over de slag.
1.30 mm snaardikte
Dit is een gemiddelde snaardikte en scoort hierdoor gemiddeld op controle van de slag, snelheid, grip, demping en elasticiteit en heeft een gemiddelde levensduur.
1.35 of 1.40 mm snaardikte
Voordelen: deze snaar is heel sterk en geeft veel controle over de slag.
Nadelen, het kost meer kracht en techniek om de bal harder te slaan. Dit doordat de snaar minder veerkracht heeft en het ideale raakvlak minder groot. de snaar geeft daarnaast ook minder spin.
De bespankracht, het aantal kilo’s waar mee de snaar aangespannen wordt, heeft ook weer invloed op de speeleigenschappen van de snaar/het racket. De bespankracht wordt bepaald door bladmaat van het tennisracket, het type tennisracket, de keuze van de snaar en natuurlijk de wensen van de tennisser. De bespankracht kan variëren van 20 kg voor veel balsnelheid en spin tot 30 kg voor meer controle.
Als je na het lezen van de informatie op deze pagina niet meer weet wat je moet kiezen en wat het beste bij jouw wensen past.
Dan begrijpen we dat helemaal, kom met je tennisracket naar onze winkel en we geven je graag een advies wat helemaal afgestemd is op jouw wensen.
Vergeet niet tijdig je grip te laten vervangen. Een grip geeft aan het einde van de levensduur nog maar weinig houvast, grip.
Hierdoor gaat je racket sneller draaien en om dat te voorkomen ga je met je hand veel meer knijpen in je racket. Waardoor je meer kans hebt op blessures door overbelasting.
Verder heeft een grip aan het einde van de levensduur nog maar weinig demping over. Dat is heel jammer want een goede zachte grip absorbeert trillingen vanuit het racket beter.