Welke flex van skischoenen?

Welke flex moet je kiezen bij de aankoop van nieuwe skischoenen? Met de flex-waarde van de skischoenen wordt de stijfheid/stugheid van de skischoenen aangegeven. Hoe hoger de flex-waarde hoe moeilijker je staand in de skischoenen je enkel kan buigen en met je knieën naar voren komt dus hoe stijver de schoen is.

De flex-waarde wordt (meestal) op de zijkant van de schoen aangegeven met een nummer tussen de 60 en 150.
60 is hiermee de meest soepele skischoen en 150 de meest stugge skischoen.

Nu is er met de flex-waarde een groot probleem en dat is dat er geen standaard normering voor deze waardes is die gecontroleerd wordt. Dit betekend dat elk merk zijn eigen verdeling maakt en hierdoor bijvoorbeeld een Nordica skischoen met een flex-waarde van 130 heel anders uit valt in stugheid dan een Fischer schoen met dezelfde flex-waarde.

heren skischoenen

Over het algemeen zijn over de flex-waardes de volgende adviezen:

Hoe beter de skiër, hoe hoger de flex-waarde
Hoe zwaarder de skiër, hoe hoger de flex-waarde
Hoe langer de skiër, hoe hoger de flex-waarde
Hoe langer het onderbeen van de skiër, hoe hoger de flex-waarde
Hoe lager de flex-waarde des te meer comfort en demping

Naast de flex-waarde van de skischoen is er nog veel meer belangrijk in het kiezen van de juiste skischoen zoals:

 • Ski-ervaring en stijl
 • Sekse
 • Voetlengte
 • Voetbreedte
 • Voethoogte
 • Kuitomvang
 • Breedte van de hak
 • Eventuele blessures
 • Probleemzones aan je voeten
 • Lichaamsgewicht
 • Lichaamslengte

Het is dus altijd raadzaam na het nauwkeurig opmeten van je voeten verschillende modellen skischoenen te passen. Voel zelf de verschillen in flex-waardes, laat je niet beïnvloeden door het cijfer op de skischoenen. Luister naar het advies en kies de skischoenen met de stijfheid waarde die het beste bij je passen.

Bij Sporthuis Olympia hebben we jarenlange ervaring hiermee, gebruiken we de nieuwste techniek om je voeten te meten met een 3d scan apparaat en kunnen we skischoenen helemaal op maat maken!

Je bent van harte welkom in onze winkel, gratis parkeren voor de deur en de koffie staat voor je klaar.

Wil je een afspraak maken, dat mag maar hoeft niet.

bootfitting vierkant

Rob en Yves zijn al jaren lang onze skischoen experts.
Rob is de eigenaar van Sporthuis Olympia en heeft alle kennis en expertise overgenomen van zijn vader die al in 1974 begonnen is met het verkopen van ski’s en skischoenen.

Yves heeft de eerste verkoop ervaringen voordat hij hier is komen werken opgedaan in een wintersport winkel in Antwerpen.
Beide zijn zelf van jong af aan fervent skiërs en hebben zich altijd verdiept en bij laten scholen. Ze houden de laatste ontwikkelingen in de skischoen markt nauwgezet bij door middel van trainingen van leveranciers, zelf testen van producten en uitproberen van nieuwe mogelijkheden.

De extra expertise van Rob met betrekking tot skischoenen is dat hij veel kennis heeft van het menselijk lichaam en blessures. Rob mag zichzelf sinds een aantal jaar voetkundig sportadviseur noemen wat inhoud dat hij naast zijn jarenlange ervaring, veel kennis heeft opgedaan over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures.

De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!

Esther is door Rob al jaren geleden aangestoken door het wintersport virus. Ze is de laatste jaren steeds meer mee gaan helpen in de skikelder en heeft ondertussen al heel wat mensen geholpen bij het aanmeten van skischoenen, indien nodig met ondersteuning van Rob of Yves.

Ook huren van ski-materiaal is bij ons mogelijk.
Hierdoor heb je geen verloren wachttijd op vakantie en kun je in alle rust het juiste materiaal kiezen. We hebben verschillende topmodellen ski’s te huur en de mogelijkheid om deze ski’s na de huurperiode tegen een aantrekkelijke prijs te kopen. Ook hierbij kun je rekenen op ons deskundig advies, we helpen je graag als klant en niet als passant.

Verder hebben we een kinder-garantieplan waarbij ski’s of schoenen die aan vervanging toe zijn, ingeruild kunnen worden tegen speciale condities. Vraag in de winkel naar de voorwaarden. Lees hier meer over de mogelijkheden van verhuur van ski’s en skischoenen.

We voeren bij Sporthuis Olympia zelf al het onderhoud uit van je ski’s en snowboards in onze werkplaats. Graag adviseren we je over het onderhoud en wij zorgen voor een uitstekende kwaliteit zodat je met volle teugen kan genieten van je wintersportvakantie.

 

We hebben onderstaande merken skischoenen in onze collectie. Uit de grote collecties van de verschillende merken hebben wij een selectie gemaakt, gelet op verschillende soorten skiërs en voettypes.

Nordica
Salomon
Atomic
Tecnica
Fischer
Dalbello

Verder hebben we wintersportkleding, ski’s, skistokken, handschoenen en wanten, helmen en brillen en overige accessoires van onderstaande merken in onze collectie:

Head
Fischer
Salomon
Rossignol
Atomic
Völkl
Protest
Brunotti
Luhta
Falcon
Icepeak
Tenson
Reusch
Barts
Odlo
Craft
Falke
Sidas
Leki
Bomax
Sinner
Slokker
Nikwax

Heb je een vraag?
Wil je een afspraak maken?
Mail of bel ons (040-2533437).