Welke hockeystick past bij mij?
Bij het kiezen van een hockeystick zijn er verschillende dingen die meespelen…
Als eerste voor kinderen die op half veld spelen, dan voldoet een houten hockeystick. De juiste lengte hierbij is héél belangrijk en natuurlijk een leuk uiterlijk ;-).
Vanaf heel veld is de slagkracht van een kunststof stick van belang en dan komen er vooral vanaf 36,5 inch (volwassen maat stick) steeds meer keuzes en verschillen in hockeysticks.
We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
Er wordt veel over de lengte van de hockeystick gezegd en niet voor niets. Het is belangrijk om met de juiste maat stick te spelen!
Over het algemeen wordt gezegd dat de hockeystick maximaal tot je navel of je heupbot (zit op de zelfde hoogte) mag komen, maar liever daar iets onder!
Hieronder in de tabel een overzicht van de verschillende maten die horen bij de verschillende leeftijden.
Doordat iedereen anders is in lichaamsbouw (kortere of langere benen) blijft het belangrijk om de stick te meten voor aankoop. Twijfel je over de maat van je huidige stick, neem deze dan mee naar de winkel of onthoud de maat en we geven je graag een eerlijk advies.
Maattabel hockeysticks
Lengte kind Stick lengte in inches
108-115 24″-26’’
115-122 27″-28’’
122-127 29″
127-132 30″
132-137 31″
137-142 32″
142-147 33″
147-154 34″
154-162 35″
162+ (en volwassenen) 36,5”
Hele lange personen 37,5”
Een stick is niet snel te klein, maar wel te groot!
Te groot: Een hockeystick die men op de groei koopt (en dus op of boven de navel komt) is echt te lang. Dit geeft automatisch een verkeerde techniek omdat men deze lengte gaat compenseren door met kromme ellebogen te spelen, je schouders op te trekken of minder goed door de knieën te gaan. En heel vervelend bij een te lange stick… je hebt de bal verder van je af waardoor de tegenstander deze gemakkelijker van je af kan pakken.
Te klein: Een stick is echt te klein als deze meer dan 10 cm onder de navel komt als je rechtop staat met schoenen aan.
Een extra controle hierop is door rechtop te staan, de stick onder je oksel te houden, en te kijken waar de krul eindigt.
Komt de krul onder de knieschijf dan is de maat van de stick nog goed.
Eindigt de stick op de knieschijf of zelfs nog hoger dan kun je beter een grotere maat nemen.
Deze kan je samenvatten in 4 categorieën en variëren van 16mm t/m 25mm:
- Regular-Bow: S-curve 16 mm t/m 19 mm. De standaard kromming voor een breed scala spelers en om mee te beginnen. Kindersticks zijn bijna altijd Regular-bow.
- Mid-Bow: M-curve 20 mm t/m 22 mm kromming voor de allround hockeyer, je kan hier gemakkelijk lange ballen mee slaan, flatsen en pushen. Deze stick is voor heel veel spelers geschikt, heel allround en voor mensen die op zoek zijn naar veel controle in hun spel.
- Late/Low- Bow: L-curve 23 mm t/m 25 mm. De maximale kromming zit net boven de haak, deze stick geeft meer balcontact bij pushen of slepen. Je kan sneller om de bal heen en dus gemakkelijker dribbelen zonder de controle te verliezen. Bij deze stick gaat de bal wat sneller omhoog in vergelijking met een Mid-Bow.
- Xtreme-Bow : XL Curve 24 mm t/m 25 mm. Gemaakt om de bal omhoog te pushen, voor de scoop en halfhoge ballen een ideale stick. Verder worden strafcorners meestal met deze sticks ingesleept.
Ook de kromming van de stick is erg persoonlijk en niet in een schema worden geplaatst. Wel is het zo dat spelers die heel laag bij de grond zitten en de bal wat verder van het lichaam spelen vaak kiezen voor een wat krommere stick en spelers die wat meer recht op hockeyen en de bal wat dichter bij het lichaam spelen meer gebaad zijn met een wat rechtere stick.
Er zijn verschillende groottes in krullen bij hockeysticks. In grote lijnen zijn ze onder te verdelen in deze 3 groottes:
- kleine krul: maakt het heel gemakkelijk om met de bal te dribbelen. De krul is snel om de bal heen, je bent wendbaar, ideaal voor mensen die veel acties maken.
- Normale krul: de meeste hockeysticks hebben deze krul, zit qua eigenschappen tussen de kleine en grote krul in, hij laat de bal gemakkelijk stoppen met de backhand geeft hierdoor meer controle dan de kleine krul.
- Grote krul: door de grotere krul heb je nog meer controle bij de backhand aanname maar ook meer moeite met dribbelen
De hockeysticks lijken allemaal op elkaar maar gebruik van verschillende (kunststof) materialen is bij hockey al een tijdje doorgedrongen. Er wordt nu ook met verschillende vormen (bijvoorbeeld wavetechniek van Brabo) gewerkt om sticks een grotere stijfheid te bezorgen.
Voor de zaalsticks geld dit veel minder omdat je niet mag slaan, alleen maar pushen is bij merken minder verschil gemaakt in stugge of soepele zaalsticks. Vooral bij de veldsticks heb je keus uit de stijfheid van een stick.
De stijfheid van de stick bepaald dus hoe hard je kan slaan. Twee verschillende materialen in verschillende verhoudingen in de stick bepalen de mate van stijfheid, namelijk: Carbon en Glasfiber.
- Carbon zorgt voor maximale stijfheid, hoe meer carbon hoe stijver de stick, hoe harder je kan slaan maar ook hoe meer trillingen je voelt in je handen.
Stugge sticks bevatten dus vooral veel carbon (50% en meer) en worden vaak ook met andere technieken gemaakt waardoor ze heel weinig buiging hebben en een enorme slagkracht. Daardoor kun je nauwkeurig richten. Er is wat minder balgevoel aan de stick maar voor spelers die veel passes geven en vaak op goal schieten is dit vaak ideaal. - Glasfiber geeft de hockey stick meer flexibiliteit, buigzaamheid en is minder belastend voor handen en armen!
Soepele sticks bevatten meer glasfiber en minder carbon waardoor ze soepeler zijn. De buigzaamheid zorgt voor meer balgevoel omdat je deze meer kan controleren. Het nadeel is wel dat er minder slagkracht is maar voor technisch goed onderlegde spelers is dit meestal geen probleem.
Junior sticks zijn bijna allemaal soepele sticks, om de juiste drijf- aanname- en pushtechnieken aan te leren. Ook de belasting van de handen en armen is hierdoor kleiner. Een stugge stick is vooral voor kinderen meer blessure-gevoelig! - Allround sticks hebben een mooi mix van de positieve eigenschappen van stugge en soepele sticks, dus een goede slagkracht en balgevoel.
Het gewicht van een hockeystick inclusief grip en tape mag maximaal 737 gram zijn. Dit is voor veel hockeyers veel te zwaar!
We merken dat door de ontwikkeling van het moderne hockey en de enorme ontwikkeling in kunststof materialen er steeds minder zware hockeysticks worden gemaakt.
Door deze ontwikkelingen in moderne kunststoftechnieken is de slagkracht van een kunststof stick enorm verbeterd. Lichtgewicht sticks geven spelers meer handelingssnelheid zonder aan slagkracht in te boeten, waardoor licht gewicht sticks veel populairder zijn geworden.
- XXL extra extra light 475 gram – 520 gram speciaal voor de dribbelaar, in combinatie met een hoge hoeveelheid carbon kun je flink hard slaan maar dat maakt de stick wel duurder.
- XL extra light 520 gram – 550 gram vooral erg populair voor jonge dames speler, lekker licht bij het dribbelen.
- L light 550 gram – 590 gram voor iedere speler geschikt deze gewichtsklasse zie je het meest op de velden.
- M medium 590 gram – 625 gram hiermee kun je (vooral achterin het veld) extra snelheid geven aan de bal.
Tegenwoordig zien we vooral light en extra light sticks in collecties. Om het juiste gewicht te bepalen voor een speler zijn er geen standaard regels, dit blijft erg persoonlijk. De volgende factoren wegen mee bij het bepalen van het gewicht: Leeftijd, Lengte, Kracht, Speltype en Positie.
Welke hockeystick voor een verdediger?
Als je achterin het hockeyveld staat, vraag je iets anders van je stick dan wanneer je een voorspeler bent. Als je verdediger bent moet je de bal goed kunnen blokken. Dit is de reden dat een verdediger vaak kiest voor een iets zwaardere stick. Een verdediger die veel ballen naar voren slaat, wordt geadviseerd om een stick met regular-bow te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de baal laag blijft tijdens het passen.
Welke hockeystick voor een middenvelder?
De controlerende, verdedigende middenvelders hebben baat bij een zwaardere hockeystick. Dit is belangrijk om de bal goed te kunnen blokken. Een extreme low bow zorgt voor extra controle, met deze stick is het gemakkelijk om acties op het middenveld te maken waarbij de bal wel onder controle blijft.
Welke hockeystick voor een aanvaller?
Een aanvaller moet snelle en behendige bewegingen kunnen maken. Dit gaat gemakkelijker als de hockeystick lichter is, waardoor je sneller met je hockeystick op en neer kunt bewegen. Een te lichte hockeystick is niet fijn, hiermee kan je minder kracht zetten. Een extra kromming in de krul zorgt ervoor dat je de bal verder van links naar rechts kan halen. Dit is fijn voor een aanvaller die door veel individuele acties de tegenstander voorbij speelt.
Heb je vragen over een nieuwe hockeystick dan mag je altijd contact met ons opnemen en natuurlijk ben je altijd welkom in onze winkel.
We helpen en adviseren je ook graag bij het “onderhoud” van je hockeystick door een nieuwe grip of tape hierop te zetten. Het gemakkelijkst en snelst kunnen we dit voor regelen als je dan al vooraf zelf de oude tape eraf gehaald hebt!