Welke ski past bij mij?

Welke ski past bij mij lijkt een eenvoudige vraag, maar om je goed advies te kunnen geven hebben we om te beginnen meer informatie nodig.

Door een aantal vragen te beantwoorden en onze ervaring en kennis te gebruiken komen we tot een goed advies welke type ski, breedte, stijfheid en lengte het beste bij je past. Daarbij testen wij zelf elke jaar alle dames en heren ski’s voordat wij onze collectie samenstellen om zeker te weten welke eigenschappen elke ski heeft.

ski's fischer
 • Hoeveel ski-ervaring heb je?
 • Wat is je ski-stijl?
 • Wat is je lichaamsgewicht- en lengte?
 • In welke omstandigheden wordt geskied?
 • Op welke pistes ski je het liefst?
 • Op welke ski’s heb je tot nu toe geskied en wat is je ervaring
 • hiermee?
 • Wat zijn je wensen voor een nieuwe ski?
 • Wat voor type wintersport vakantie ga je waarschijnlijk de komende jaren beleven? Een wintersporter die met zijn/haar gezin met jonge kinderen gaat skiën heeft vaak andere wensen dan een skiër die met een fanatieke vriendengroep op pad gaat…

Deze ski’s zijn bedoeld voor de skiër die vooral op de geprepareerde piste blijft skiën. Dit type ski wordt gemaakt in de verschillende varianten geschikt voor beginner tot ver-gevorderde, deze type ski is de meest verkochte ski in Nederland.

Carve ski, een allround ski voor een hele brede doelgroep geschikt, meestal wat breder en stabieler dan andere modellen.
Sport carve ski, een stijvere en zwaardere ski die meer snelheid geeft voor een sportievere, ervaren skiër.
Race ski, geschikt voor zeer ervaren skiërs die het liefst op hoge snelheid en met grote bochten de piste af willen gaan. Deze ski’s zijn minder sterk getailleerd, kleine bochten gaan hiermee veel minder gemakkelijk!
Slalom ski, met een hele goede techniek en kracht kun je hiermee veel korte snelle bochten maken. Deze ski’s zijn juist sterk getailleerd. Korte bochten vergen wél veel kracht!
heel belangrijk om de uitvoering te kopen die het beste bij je past.

De all mountain ski’s (ook wel de Freeride genoemd) zijn wat breder dan piste-ski’s en bedoeld om óók buiten de piste te skiën. Deze ski kun je veelal herkennen door de afgeronde boven en onderkanten waardoor de ski in diepe sneeuw minder wegzakt.

Ook in deze groep ski’s zijn vele varianten verkrijgbaar vooral in de breedte, die meestal aangegeven wordt in de type-aanduiding als mm onder de binding.

Breedtes van 80-82-84-86 onder de binding zijn vooral nog bedoeld om de combinatie van op de pistes en naast de piste in diepe sneeuw te skiën.
Breedtes boven de 86 mm onder de binding hebben hun nadruk om echt buiten de piste, in diepe sneeuw, teefschnee of op ongeprepareerde pistes te skien.
Slalom ski, met een hele goede techniek en kracht kun je hiermee veel korte snelle bochten maken. Deze ski’s zijn juist sterk getailleerd. Korte bochten vergen wél veel kracht!
heel belangrijk om de uitvoering te kopen die het beste bij je past.

Toerski’s zijn een bijzondere categorie en bedoeld om met de ski’s aan naar boven te klimmen om na deze zware tocht in de ongerepte sneeuw skiënd af te kunnen dalen. De bindingen (en skischoenen) zijn hierop ook afgestemd. Licht gewicht is natuurlijk van groot belang voor het klimmen, en de “hak” van de binding kan losgeklikt worden waardoor je makkelijker loopt.

Als je denkt dat je nu weet welke ski bij je past dan moeten we je teleurstellen…

Ski’s hebben namelijk ook nog een eigen breedte, lengte en stijfheid.

Heb je dus je type ski gekozen dan is het belangrijk om hierna goed te kijken wat hiervan het beste bij je past, bij jouw lengte, gewicht, ervaring, ski wensen…

Breedte en taillering
De taillering van de ski bepaald de grootte van je bocht (radius) en je drijfvermogen. De breedte meet men op 3 punten, de voorkant, achterkant en onder de voet (midden). Hoe groter het verschil tussen het midden en de buitenkanten, hoe groter de taillering en hoe kleiner de radius. Voor degenen die wat meer van snelheid houden en grotere bochten willen maken is een smallere ski voor en achter belangrijk om meer stabiliteit te krijgen tijdens deze snelheden.

Een brede ski (over de hele lengte) zorgt er voor dat je off piste in diepe sneeuw minder snel wegzakt.

ski's head en volkl

Lengte
De lengte heeft veel invloed op het draaigemak van een ski. Een (in verhouding tot de lengte van een skiër) kortere ski draait gemakkelijker dan een langere, maar een té korte ski geeft te weinig stabiliteit bij de combinatie snelheid en grote bochten. De keuze van de lengte van de ski is ook erg afhankelijk van het type ski die je kiest. Een stijvere ski kan in kleinere lengte gekozen worden. Het “draagvermogen” komt dan uit de stijfheid van de ski.

All mountain ski’s worden op lichaamslengte gekozen of zelfs daarboven, piste-carvers 5 tot 20 cm onder de lichaamslengte afhankelijk van meerder factoren.

Stijfheid
De flex waarde (stijfheid of juist flexibiliteit) van de ski bepaald hoe veel moeite het kost om een ski met de staalkanten in de sneeuw te drukken om een mooie bocht te maken. Hoe stijver de ski hoe harder je stabiel naar beneden kan racen. Hoe flexibeler de ski hoe gemakkelijker en comfortabeler je bochten kan maken.
Over het algemeen geld dus, hoe sneller de skiër, hoe stijver de ski moet zijn.

We geven je altijd graag een persoonlijk advies!

Elk jaar begin maart gaan Rob en Esther (vaak met een paar andere teamleden) samen met onze Nederlandse en Duitse SPORT 2000 collega’s het ski-aanbod testen voor de winter die volgt.
Wij ervaren zo zelf welke ski’s de toppers van de verschillende merken zijn. Hierna stellen we vanuit onze ervaringen de collectie samen die nu in de winkel staat. Hierbij hebben we onze collectie ingedeeld in verschillende prijsklassen en skistijlen.

Hier staan een aantal testresultaten van onze laatste skitest!
Kom naar de winkel en we zoeken samen naar de best passende ski voor jouw skistijl! We vertellen je natuurlijk graag meer over onze test-ervaringen want niet alles staat op film ;-).

We voeren bij Sporthuis Olympia zelf al het onderhoud uit van je ski’s en snowboards in onze werkplaats. Graag adviseren we je over het onderhoud en zorgen voor een uitstekende kwaliteit zodat je met volle teugen kunt genieten van de wintersportvakantie.

We hebben onderstaande merken ski’s in onze collectie. Uit de grote collecties die de verschillende merken maken hebben wij na de ski’s zelf te testen een selectie gemaakt gelet op verschillende soorten skiers en budgetten.

 • Fischer
 • Salomon
 • Elan
 • Völkl
 • Atomic
 • Head

Verder hebben we een uitgebreid assortiment skischoenen, skikleding, helmen en brillen. Kijk hier voor meer informatie.

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).