Welke skibril bij slecht weer?

Welke kleur lens voor welk weertype, het is een vraag die vaak gesteld wordt. Het maakt niet uit of we het over de lens van een skibril of vizier van een vizierhelm hebben want voor beide geldt: niet alleen de kleur van de lens bepaald hoe goed je zicht is. Er zijn meerdere kenmerken die een lens kan hebben waarmee het zicht wordt vergroot en je ogen goede bescherming tegen de zon krijgen.

Hieronder een aantal kenmerken die het vizier of de lens van een bril kan of moet hebben (UV-bescherming!) tijdens de wintersport.

eigenschappen vizier helm
 • UV-bescherming: Kies altijd een lens met 100% UV-bescherming (of UV-400 op de verpakking). In de bergen wordt de zon gereflecteerd door de sneeuw. Je ogen worden door deze extra reflectie, de hoogte en de ijlere lucht extra belast. Een goede bescherming is dus nog belangrijker. Door overmatige blootstelling aan Uv-straling heb je een verhoogde kans op blijvende schade aan je ogen!
 • Polariserend: Verhelderd het reliëf (diepte) en haalt schitteringen weg.
 • Fotochromatisch: Meekleurend, donker wordende lens bij contact met UV licht.
 • Multilayer: De lens bestaat uit meerdere lagen, dit zorgt voor optimaal zicht en UV-bescherming.
 • Verwisselbaar: Afhankelijk van het weertype maak je een keuze in lens, vaak zelfs gemakkelijk op de piste te verwisselen.
 • Spiegelende coating: Verzacht de scherpte van de zon bij fel zonlicht.
 • OTG: Over The Glasses, skibril gemaakt om over een bril op sterkte te passen.
 • Anti Fog: Zorgt voor minder condensvorming.

In onderstaand schema staan verschillende categorie lenzen en vizieren aangegeven met de bijbehorende weertypes en lichtdoorlatendheid. Deze categorieën worden altijd op de verpakking van nieuwe skibrillen en helmen met vizier aangegeven zodat je weet voor welk weertype de lens of vizier het meest geschikt is.

De kleur van een lens bepaalt alleen het contrast en je zicht op de piste en zegt niets over de bescherming tegen (onzichtbare) Uv-straling.

 • Gele lens: geeft meer zicht en contrasten op de piste bij slecht weer, niet geschikt voor zonnige dagen.
 • Oranje of amberkleurige lens: geeft wat contrast op de piste, geschikt voor lichte bewolking, mistig weer, tot zonnige dagen.
 • Rood of roze lens: laten minder zon door dan een geel of oranje skibril, compromis voor wisselende ski-omstandigheden.
 • Blauwe, groene en donkere kleur lens: het minst licht-doorlatend, geschikt voor lichte tot felle zon, geven minder helder zicht op de piste tijdens bewolkte dagen.

Een redelijk nieuwe optie is een fotochromatische lens, ofwel een meekleurende lens. Deze past zijn kleur aan aan de omstandigheden.

Sommige mensen kiezen bij mooi weer om te skiën met een “gewone” zonnebril. Kies dan altijd voor een zonnebril die 100% UV-bescherming geeft en categorie 3 of 4 bescherming biedt. Maar let hierbij op: een gewone zonnebril in tegenstelling tot een vizier of skibril biedt veel minder bescherming aan je oog (en oogkas) bij een val of botsing!

Tot slot, vergeet verder niet om te kiezen voor een goede pasvorm van de skibril of vizierhelm die aansluit aan jouw hoofd, gezicht en lees hier hoelang een skihelm mee gaat.

We maken elk jaar uit de collecties die de verschillende merken maken een selectie skihelmen en brillen gemaakt gelet op verschillende pasvormen, eigenschappen en wensen van wintersporters. Onderaan deze pagina krijg je een impressie van onze collectie helmen en brillen.

We hebben onderstaande merken helmen en brillen in onze collectie.

 • Slokker
 • Salomon
 • Bomax
 • Sinner
 • Atomic

Verder hebben we een uitgebreid assortiment ski’s, skistokken, skischoenen en wintersportkleding . Kijk hier voor meer informatie.

Ook huren van ski-materiaal is mogelijk.
Hierdoor heb je geen verloren wachttijd op vakantie en kun je in alle rust het juiste materiaal kiezen. We hebben verschillende topmodellen ski’s te huur en de mogelijkheid om deze ski’s na de huurperiode tegen een aantrekkelijke prijs te kopen. Ook hierbij kun je rekenen op ons deskundig advies, we helpen je graag als klant en niet als passant.

Verder hebben we een kinder-garantieplan waarbij ski’s of schoenen die aan vervanging toe zijn, ingeruild kunnen worden tegen speciale condities. Vraag in de winkel naar de voorwaarden. Lees hier meer over de mogelijkheden van verhuur van ski’s en skischoenen.

We voeren bij Sporthuis Olympia zelf al het onderhoud uit van je ski’s en snowboards in onze werkplaats. Graag adviseren we je over het onderhoud en zorgen voor een uitstekende kwaliteit zodat je met volle teugen kunt genieten van de wintersportvakantie.

Goede skischoenen zijn de basis van fijn skiën!
We horen vaak van klanten dat ze in hun skischoenen koude voeten, kramp of drukpunten hebben, dit is echt niet meer nodig!
Voor ons is het de uitdaging om skischoenen te verkopen en/of zo aan te passen (Bootfitting) dat deze klachten niet meer voorkomen.

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).