Welke sport bh past bij mij?

We krijgen vaak de vraag: “welke sport bh die jullie hebben is de beste?”
Maar veel beter zou je kunnen vragen: “welke sport bh past het beste bij mij?” Welke voor de een goed is, past namelijk de ander niet.

Maar eerst geven we je antwoord op de vraag waarom je überhaupt een sport bh zou dragen…

Tijdens het sporten is ons lijf in beweging en bewegen je borsten flink mee.
Er zijn 5 redenen waarom het belangrijk is om tijdens het sporten een sport BH te dragen.
Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

shock absorber bh

Het is belangrijk dat tijdens het sporten je borsten goed ondersteund worden. Je borsten bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, vocht en klieren en bevatten geen spieren. Je kunt ze dus niet trainen om bewegingen op te vangen, zo stuiteren je borsten als het ware de hele workout heen en weer. Dit kan er voor zorgen dat je tijdens of na de training last hebt van pijnlijke en gevoelige borsten.

De huid en de ligamenten van Cooper (kleine bandjes die over de borst lopen) geven de borsten hun stevigheid. Bij onvoldoende steun gaan de huid en de ligamenten oprekken en kan het elasticiteit verliezen waardoor de borsten gaan hangen, stevigheid verliezen en kunnen op de huid strepen (striae) zichtbaar worden.

De borsten worden gedragen door de borstspieren en rugspieren. Zonder goede ondersteuning zullen ook deze vooral bij grotere cupmaten zwaarder worden belast.

Tijdens het sporten bewegen de borsten zich over 3 assen: voor-achter, links-rechts, boven-onder. Bij het dragen van een goed ondersteunende sportbeha reduceert deze de borstbeweging tot 74%. een gewone bh doet dit slechts voor 38 %.

Een gewone beha is niet bedoeld om mee te sporten en zal ook sneller slijten. Het materiaal is daarbij niet berekend op transpiratie. Het materiaal ademt niet en rekt niet mee waardoor het kan gaan schuren op de huid. Ook door de beugels kunnen irritaties ontstaan.

 Verschillen in sport bh’s aan waaruit je kan kiezen:

 1. Hoe harder je beweegt en hoe zwaarder je borsten zijn, hoe meer ondersteuning je borsten nodig hebben. De stevigheid, support geven de Sport bh merken vaak aan in low-impact, mid-impact en high-impact. 
 2. Compressie of ingekapselde sport bh. Een compressie bh duwt je borsten samen plat tegen je lijf waardoor ze minder bewegingsruimte hebben. Een ingekapselde sport bh heeft 2 losse cups die de borsten als het ware inkapselen.
 3. Wel of geen padding in de cups. Sport bh’s met padding beschermen je gevoelige huid en je tepels zijn van buitenaf minder zichtbaar. Sport bh’s zonder padding laten transpiratievocht beter door.
 4. Wel of geen naden op de cups. Naden op de cups geven meer stevigheid, maar bij een helemaal gladde cup voorkom je eventuele schuurplekjes.
 5. Gekruisde banden of rechte banden. Gekruiste banden zorgen dat je borsten beter tegen je lichaam blijven zitten, rechte banden verdelen het gewicht van je borsten beter. Voor mensen met zwaardere borsten zijn daarom rechte banden vaak prettiger.
Sport BH collectie

Koop een sport bh niet volgens de maat op het label, de maat zegt vaak weinig over de pasvorm.

Maten en pasvormen verschillen niet alleen tussen merken, maar vaak ook tussen de verschillende modellen van een merk.

 1. Doe de sportbeha op de buitenste sluiting aan en zorg dat de onderband aan de voor- en achterzijde op de zelfde hoogte zitten. De onderband moet comfortabel stevig zitten. Een goede meting om te kijken of de band goed zit is door middel van 2 vingers (1,5 cm) ruimte te voelen bij het borstbeen, om te voelen dat de beha niet insnijdt of te los zit. Hef bij het passen je armen boven je hoofd om te controleren of de elastische onderrand niet naar boven schuift.
 2. De schouderbandjes zouden verstelbaar moeten zijn om een goede pasvorm te krijgen. Zorg dat ze mooi rond de schouders zitten, zonder in te snijden of af te glijden. Zorg dat er maximaal 2 vingers ruimte zit tussen de schouderband en je schouder. Vallen de schouderbandjes af, kort dan de lengte in. Helpt dit niet kies dan voor een sportbeha waarvan de schouderbandjes gekruist kunnen worden of met een sportrug.
 3. De cups moeten de borst geheel bedekken en mooi opgevuld worden door de borsten. Wanneer je plooitjes ziet, is de maat te groot. Wanneer het model in de huid snijdt, is hij te klein.

Het klinkt misschien heel raar om te doen maar als je een sportbeha past, spring en loop dan even rond om te voelen, hang voorover en voel of je borsten stevig blijven zitten in de sport bh.

Dit is namelijk wat de sport bh voor je moet doen!

We hebben onderstaande merken sport bh’s in onze collectie.

  • shock absober
  • Pure lime
  • Only Play
  • Odlo

We hebben elke dag vrouwelijk collega’s in onze winkel aan het werk die je graag helpen bij het kiezen van de sport bh die bij je past!

     

 

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).