Welke tennisbal kies je?

Tennisballen zijn grofweg onder te verdelen in 3 groepen:

  • gasgevulde (ressurized) tennisbal
  • drukloze (pressureless) tennisbal
  • Stage ballen voor kinderen

Alle (wedstrijd) ballen moeten aan richtlijnen voldoen, dit heeft te maken met het gewicht, diameter en stuithoogte. Alle tennisballen die wij verkopen voldoen aan de richtlijnen van de KNLTB.

wilson triniti tennisballen

De gasgevulde tennisbal is de best stuiterende ( in het begin van de levensduur) en de meest comfortabele tennisbal. Bij gasgevulde tennisballen zit er meer druk aan de binnenkant van de tennisbal dan aan de buitenkant. De tennisballen worden in een blik geleverd die onder druk staat en voorkomt dat het gas uit de bal ontsnapt voordat je deze gaat gebruiken.
Voordelen hiervan zijn:

  • De gasgevulde tennisbal stuitert in het begin hoger
  • Gasgevulde tennisballen maken een fractie langer contact met het racket waardoor dit comfortabeler en zachter aanvoelt.
  • Een voordeel hiervan is ook dat de speler meer controle heeft over de bal en een effect kan meegeven.
  • Een nieuwe gasgevulde tennisbal stuitert hoger.

Nadelen van gasgevulde tennisballen.

  • Geleidelijk ontsnapt de gasdruk door het rubber van de bal.
  • Bij elke slag verdwijnt een kleine hoeveelheid gas, de binnendruk in de tennisbal wordt steeds minder en daarmee ook de stuithoogte en stuitsnelheid van de bal.

Drukloze tennisballen hebben anders dan gasgevulde tennisballen aan de binnen zijde van de tennisbal en aan de buiten kant de zelfde druk zitten.

Deze tennisballen gaan over het algemeen* langer mee dan gasgevulde tennisballen. In plaats van gasdruk in de bal heeft men de rubberen kern dikker en/of harder gemaakt. De bal is hierdoor ook iets zwaarder maar de stuiterende eigenschappen blijven veel stabieler gedurende langere tijd.

*Er zijn grote verschillen in kwaliteiten van tennisballen en  de levensduur hiervan.

Drukloze tennisballen worden veelal in kartonnen doosjes geleverd waardoor je de drukloze bal ook kan herkennen. Maar ook drukloze ballen hebben niet het eeuwige leven, doordat ze harder stuiten slijt het vilt wel sneller…

   

Stage tennisballen zijn speciaal ontworpen voor kinderen, er zit minder druk in de bal waardoor de stuit minder hoog is en vertraagd. Hierdoor krijgen kinderen meer tijd om op de juiste manier op hun plek te gaan staan.
Kinderen laten spelen met “oude “volwassen tennisballen maakt ondanks dat ze al versleten zijn ze toch nog te snel zijn en te hoog stuiten waardoor men meer bezig is met ballen rapen dan slaan…
Er zijn 3 verschillende soorten Stage ballen afhankelijk van de leeftijd en speelkwaliteiten heb je een bepaalde kleur nodig. De tennisleraar adviseert wanneer een kind naar een volgende kleur gaat!

Stage 3 Rood:
Dit is de tennisbal voor (kleine) kinderen.
De bal heeft nauwelijks druk en is groter dan een standaard tennisbal. Hierdoor is de bal veel langzamer en is het eenvoudiger om te serveren en rally’s te spelen. Dit maakt tennis van het begin al een leuke bezigheid.
Deze bal is geschikt voor kinderen tot en met 8 jaar die op minibaan spelen.

Stage 2 Oranje:
Dit zijn tennisballen voor kinderen met een lage compressie.
De bal heeft een nog lagere snelheid en lagere stuit om tijd te krijgen om de bal goed te kunnen raken.
Deze bal is voor kinderen van 8 tot 10 jaar die op 3/4 baan spelen.

Stage 1 Groen:
Dit zijn tennisballen voor de jeugd met een lagere compressie.
De bal heeft hierdoor een lage snelheid en lage stuit waardoor ze iets meer tijd hebben om de bal goed te raken.
Voor kinderen van 10 tot 12 jaar die op het hele veld spelen.

Meer informatie over tennissen voor kinderen en de bijbehorende banen en tennisballen vind je op deze site van de KNLTB.

Tip:

Ga je spelen met een nieuw blik gasgevulde tennisballen dan is ons advies altijd om het blik  één dag voor de eerste keer dat je ermee gaat spelen open te maken.

Hierdoor kan de gasdruk van de bal langzaam acclimatiseren met de omgeving waarna de bal na deze dag optimaal stuitert en comfort geeft!

Meteen tennissen na het openen met een nieuw blik tennisballen zorgt dat ze erg hard zijn, veel hoger stuiteren en hard op je racket aankomen.

dunlop fort max tennisbalen

Tretorn Serie+
Serie+ tennisballen van Tretorn zijn gas gevulde ballen. Ze komen wat minder hard aan op het racket, voelen zacht aan en zijn heel controleerbaar.
De Tretorn + serie is de officiële bal voor de ATP Challenge Series. In deze bal hebben ze gebruik gemaakt van een uniek Tri-Tec systeem om de druk van de bal langer te behouden en de duurzaamheid wordt verlengd.
De Serie+ ballen zijn heel goed geschikt voor het spelen op gravel en smash court tennisbanen.
Verkrijgbaar in verpakkingen van 3 en 4 ballen.

Tretorn Plus
Deze bekendste tennisbal van Tretorn is drukloos en heeft een hoge stuit.
De Tretorn Plus heeft een heel sterke “HIGH-TECH FELT” viltlaag en een hele sterke elastische rubberen kern waardoor deze bal erg lang mee gaat.
Deze tennisballen zijn geschikt voor alle baansoorten maar bij uitstek voor zand-ingestrooid kunstgras en smash court.
De Tretorn Plus tennisballen zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 3 en 4 stuks.

Tretorn Micro-X
De Tretorn Micro X tennisballen is een drukloze bal maar bijzonder door de 700 miljoen lucht gevulde micro cellen die zorgen voor een constante druk binnen in de bal. Drukloze ballen zijn over het algemeen wat zwaarder, stuiten wat hoger en sneller en gaan langer mee. Dankzij de Micro Cell technologie spelen deze ballen als gasgevulde ballen en worden ze minder snel zacht.
Lagere temperaturen hebben geen invloed op deze ballen, deze ballen zijn geschikt voor alle baansoorten maar heel goed te gebruiken voor op kunstgras en smash court.
Tretorn Micro X tennisballen zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 3 en 4 stuks.

   

Wilson Trinity:
Wilson heeft deze bal kortgeleden op de markt gebracht en is als eerste gekomen met een 100% recyclebare koker. De tennisballen zijn zoals te verwachten drukloos. Wilson geeft aan dat de ballen door vele technologieën niet stijf zijn en ze een lange levensduur hebben.
De binnenkant van de bal is van lichter en minder poreus materiaal waardoor de druk in de bal stabiel blijft en de bal uren een stabiele rebound houd.
De buitenzijde van de bal heeft een vilt met meer flexibele vezels die een betere grip op de snaar geven waardoor je bij het slaan meer controle krijgt.
Deze tennisballen zijn verkrijgbaar in kokers van 3 en 4 tennisballen.

Dunlop Fort Max TP:
Deze bal is de wedstrijdbal van de KNLTB. Bij de Dunlop Fort Max TP hebben ze gebruik gemaakt van een verbeterde Carbon Core rubber kern en een nog hogere compressie waardoor de bal nog langer meegaat, houdbaar is. De bal is nog beter te zien door een intensere kleur op het vilt en dit vilt is erg slijtvast.

Dunlop Stage 1, 2 en 3 ballen:
Dit zijn tennisballen voor de jeugd met een lagere compressie.
De bal heeft vooral afhankelijk van de leeftijd een lage snelheid en lage stuit waardoor ze iets meer tijd hebben om de bal goed te raken.

Meer informatie over tennissen voor kinderen en de bijbehorende banen en tennisballen vind je op deze site van de KNLTB.

   

Gebruikte tennisballen
We hebben altijd een groot aantal gebruikte tennisballen op voorraad. Gebruikte tennisballen kun je bij ons kopen, 3 stuks voor €1,00.

Grote aantallen tennisballen
Natuurlijk kunnen wij ook tennisballen naar keuze leveren aan tennisverenigingen, sportcubs, trainers en voor toernooien.
Hiervoor hanteren wij aangepaste prijzen, loop hiervoor binnen of neem contact met ons op!

Tennisbal trainer
Wil je thuis je vaardigheden als tennisser trainen dan kan dat natuurlijk heel goed tegen een muur, maar ook met een tennisbal trainer.
Een blokje met elastiek en hieraan een tennisbal bevestigd. Je hebt afhankelijk van de lengte van de elastiek wat ruimte nodig  maar je kan hiermee prima je slag en voeten werk en thuis oefenen!

 

In onze onze tenniscollectie hebben we natuurlijk ook tenniskleding, tennisschoenen, tennistassen, bespanservice, tennisrackets en ook padelrackets.

Hieronder zie je een greep uit onze collectie tennisballen:

 

 

 

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).