WELKE TENNISSCHOEN OP WELKE TENNISBAAN?

Kan ik met deze tennisschoen op kunstgras en op smashcourt? Met welke tennisschoen kan ik op welke tennisbaan? Deze vragen krijgen we vaker, we leggen het je op deze pagina uit.

Er zijn veel verschillende baansoorten waarop je kan tennissen:

 • Gras (lawn tennis), Kunstgras
 • Gravel (gemalen baksteen of basalt)
 • Frenchcourt kunstmatige fijnere bedekking dan gravel met betere afwatering 
 • Canada Tenn (grover dan gravel)
 • Hardcourt (betonvloer met rubberen toplaag)
 • Indoor (gymzaal vloer)
 • Tapijt
 • Smashcourt (rode mat met losse keramische toplaag)
gravel tennisbaan

Deze tennisschoenen hebben een harde rubberzool met een ondiep visgraatprofiel, vaak met extra lijnen door het profiel heen. Het visgraat profiel ligt in de schoen, niet erop zoals bij de clay zool.
Geeft grip en voorkomt dat gravel aan de tennisschoen blijft plakken.

Geschikt voor:
Gravelbanen
Frenchcourt banen
Canada Ten banen
Smashcourt banen
Hardcourt banen
Beton banen
Indoor banen (echt niet gebruiken op tapijt!)
Kunstgras banen (alléén voor gevorderden als men de “glijtechniek” beheerst!)

Tennisschoenen met een clay zool hebben een harde rubberzool met een diepvisgraatprofiel. Deze zorgt voor schokabsorptie en veel grip. Het visgraat profiel ligt op de schoen, niet erin zoals bij de gravel zool.

Geschikt voor:
Kunstgras banen
Frenchcourt banen
Canada Ten banen
Smachcourt banen
Gravel banen

De Omni zolen van tennisschoenen hebben een stevige rubberen zool, waarin nopjes én een visgraatprofiel zijn verwerkt. Dit voorkomt uitglijden bijvoorbeeld op kunstgras, waarop vaak zand ligt.

Geschikt voor:
Hardcourt banen
Gravel banen
Canada Ten banen
Frenchcourt banen
Smashcourt banen
Kunstgras banen

Een tennisschoen carpet zool heeft een helemaal egale zool zonder profiel die voor indoor gebruikt wordt en vooral tapijtbanen bestemd is. Deze zool voorkomt dat de voet vast komt te staan en verkleint de kans op blessures.

Geschikt voor:
Tapijt banen, tennis hier alleen maar met de carpet zool om blessures te voorkomen!
Indoorbanen (gymzaal ondergrond)

Een gras tennisschoen heeft kleine korte nopjes die het gras zo min mogelijk beschadigen en zoveel mogelijk grip geven..

Geschikt voor:
Gras banen zoals op Wimbledon en Rosmalen

De verschillende tennisbaan soorten hebben allemaal hun eigen eigenschappen door het verschillende materiaal.

Om goed en veilig te kunnen tennissen heb je grip, demping, stabiliteit en draaivermogen nodig van je tennisschoen. Door de verschillende ondergronden kun je niet met dezelfde schoen op elke tennisbaan spelen. Gelukkig hebben de meeste tennisschoenen tegenwoordig een zool die we wel op meerdere ondergronden kan gebruiken.

Hierboven staan alle verschillende zolen van tennisschoenen en op welke tennisbaan je hiermee kan spelen!

Je voeten goed op laten meten is erg belangrijk. Zijn je voeten erg breed, smal, hoge wreef, smalle hak.
Allemaal dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste pasvorm voor je tennisschoenen. Daarnaast is het belangrijk om naar de afwikkeling van voeten te kijken voor juiste advisering van schoenen

Uiteindelijk is het belangrijk dat we de juiste informatie over je voeten krijgen om een goed advies te kunnen geven. We kunnen je voeten op verschillende manieren op meten.

 • 3d scan met dynamische voetafdruk. Deze scan geeft een duidelijk beeld  van de lengte van je voeten, breedte van je voet, hoogte van je wreef. Hiernaast kunnen we met dit apparaat ook een dynamische voetafdruk maken door je over een voetplaat te laten lopen. Hierdoor wordt zichtbaar wat voor voetafwikkeling je hebt.
 •    Voetenplankje, de ouderwetse manier die niet slecht is om de juiste maat te bepalen maar minder informatie geeft over het volume van je voeten, hoogte van je wreef. Vergeet niet dat voor ons goed kijken naar je voeten en de juiste vragen stellen heel veel informatie geeft!

Heb je klachten of heb je “moeilijke” voeten en wil je blessures voorkomen vraag gerust gratis en vrijblijvend advies aan Rob.

Rob is namelijk sinds een aantal jaar voetkundig sportadviseur wat inhoud dat hij naast zijn jarenlange ervaring veel kennis heeft opgedaan over over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures.

De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!

We hebben onderstaande merken tennisschoenen in onze collectie. Uit de grote collecties die de verschillende merken maken hebben wij een selectie gemaakt gelet op verschillende soorten tennissers en voettypes.

 • Wilson
 • Asics
 • K-SWISS
 • Babolat
 • Nike

Kijk onderaan deze pagina naar een greep uit onze collectie tennisschoenen.

Verder hebben we in onze tenniscollectie natuurlijk ook tenniskleding, tennisrackets, tennistassenbespanservice , tennisballen en ook padelrackets.

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).