Fitnessschoenen
Goede fitnessschoenen zijn de basis voor een fijne workout!
Met fitness bedoelen wij het sporten in sportscholen, fysiocentra, of thuis. Elke vorm van fitness vraagt om een andere belasting van je voeten en lijf. De mate waarin spieren, pezen en gewrichten worden belast, verschilt sterk per activiteit.
Onder de fitness valt een groot aantal verschillende activiteiten zoals steps, aerobics, cardio fitness, spinning, pilates, bodypump, cross fit maar ook dans- en combatworkouts.
Om blessures te voorkomen en het comfort te vergroten is het erg belangrijk om de eigenschappen van je schoenen goed af te stemmen op de activiteiten die je gaat doen en om voor de juiste maat te kiezen. We helpen je daar graag mee!
Je voeten goed op laten meten is erg belangrijk. Zijn je voeten breed of juist smal? Hebben ze een hoge wreef of een smalle hak?
Dit speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste pasvorm voor je fitnessschoenen. Daarnaast is het belangrijk om naar de afwikkeling van voeten te kijken voor juiste advisering van schoenen
Met behulp van de juiste informatie over je voeten en eventuele blessures kunnen we een persoonlijk en deskundig advies geven. Het opmeten kan op verschillende manieren:
- 3D-scan met dynamische voetafdruk. Deze scan geeft een duidelijk beeld van de lengte van je voeten, breedte van je voet en de hoogte van je wreef. Daarnaast kunnen we met dit apparaat ook een dynamische voetafdruk maken door je over een voetplaat te laten lopen. Hierdoor wordt zichtbaar wat voor voetafwikkeling je hebt.
- Voetenplankje. Deze bijna “ouderwetse” manier is zeker niet slecht om de juiste maat van je voeten te bepalen maar geeft minder informatie over het volume van je voeten en de hoogte van je wreef.
Vergeet niet dat door goed te kijken naar je voeten en de juiste vragen te stellen, wij ook heel veel informatie krijgen over je voeten!
Heb je klachten of heb je “moeilijke” voeten en wil je blessures voorkomen? Vraag gerust vrijblijvend en gratis advies aan Rob Verhagen, eigenaar en gediplomeerd voetkundig sportadviseur met ruime ervaring. Dit houdt onder andere in dat hij veel kennis heeft opgedaan over over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures.
De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!
Er zijn grofweg 4 type trainingsschoenen:
- Heel stabiele schoen, voor extreem zwaar trainen van gewichten. Deze schoen heeft weinig demping, is harder en daardoor stabieler en heeft heel veel grip aan de zool. Heeft een losse hyperlift (verhoogd hakje voor het liften van gewichten waardoor je niet achterovervalt) zoals de Metcon van Nike.
- Minder stabiele maar comfortable schoen. Deze heeft wat demping in de zool maar is hierdoor minder stabiel. Ideaal voor iemand die redelijk lichte gewichten heft maar ook demping wil hebben tijdens het trainen op de loopband. Voorbeeld hiervan is de Nike zoom air Domination. Deze geeft energie terug als een trampoline.
- Lichte zachte schoen met veel demping. Ideale trainingsschoenen voor groepslessen waarbij men veel springt en draait. Zoals de Nike React
- Een heel flexibele buigzame schoen. Het idee is ontstaan vanuit het op blote voeten lopen. De schoen geeft je wel bescherming maar weinig steun. Je traint daardoor andere spieren in je voeten, met als resultaat; sterkere voeten. Een voorbeeld hiervan is de Nike Free.
Je ziet in de sportschool ook veel mensen op hardloopschoenen trainen.
Hoe verstandig dit is hangt af van wat je in de sportschool zoal doet. Sta je veel op de loopband en til je geen zware gewichten dan is een hardloopschoen zeker een goede optie om mee te trainen.
Wil je intensieve draai bewegingen maken, let dan op of je dat je hardloopschoenen stabiel genoeg aan de voorvoet zijn. Hardloopschoenen zijn namelijk gemaakt om “recht vooruit” te lopen.
Til je veel en zware gewichten dan raden we je af om dit op hardloopschoenen te doen. Doordat hardloopschoenen veel demping hebben en je voornamelijk bovenop de zool staat in plaats van in een kommetje, sta je veel minder stabiel wat de kans op blessures sterk vergroot!
Zorg wel dat je hardloopschoenen altijd schoongemaakt zijn voordat je naar binnen gaat als je er ook wel eens buiten mee loopt.
Lees hier meer over tips bij de aankoop van (zaal)sportschoenen