Geef voetbalblessures minder kans
Om voetbalblessures minder kans te geven is het zeker belangrijk om een schoen te vinden die het beste bij je past. Hieronder een aantal tips om kansen op een voetbalblessure door voetbalschoenen te verkleinen:
- Voetbal liever niet met schoenen van een ander. De stand van voeten en de manier van lopen “slijten” namelijk in de schoen van de ander en die is waarschijnlijk heel anders dan die van jou waardoor je de kans op een blessure vergroot.
- Het is belangrijk om voetbalschoenen op tijd te vervangen omdat de schokabsorptie van de tussenzool namelijk afneemt en er steeds minder stevigheid en stabiliteit door de schoen gegeven kan worden. Dit vergroot de kans op voetbalblessures.
- Neem bij de aankoop van nieuwe voetbalschoenen je oude schoenen mee, inclusief de binnenzooltjes. Die vertellen ons namelijk veel over je voetafwikkeling en de schoen die het beste bij je past. Het is mogelijk om losse binnenzooltjes aan te schaffen voor in de voetbalschoen om meer schokdemping te krijgen. Houd er wel rekening mee dat deze uiteindelijk hun schokdempende werking verliezen. Vervang deze daarom regelmatig, bijvoorbeeld 1 keer per seizoen.
- Ben je gewend om met een brace te voetballen? Trek deze dan aan bij het passen van nieuwe voetbalschoenen.
- Het is voor iedereen belangrijk om een schoen te kiezen die je hiel voldoende fixeert en stuurt. Hierdoor houd je balgevoel en heb je meer controle over je bewegingen en voorkom je een verzwikte enkel, een achillespeesontsteking of knieklachten. Is de hielkap te laag of kun je hem met je duim indrukken? Dan slipt je voet snel uit je schoen. Is de hielkap te hoog? Dan loop je meer risico op een achillespeesblessure.
- Kies een voetbalschoen die niet te breed of te smal is voor je voeten, een goed passende schoen geeft veel meer balgevoel en speelplezier!
- Kies een schoen met een juist noppenprofiel voor de ondergrond waarop je speelt. Dit om te voorkomen dat je wegglijdt of dat je voet ‘blokkeert’ in het veld. Je glijdt weg als je voetbalt met te kleine noppen op een glad, zacht veld. Je blokkeert je voet bij te lange noppen op een zachte ondergrond. Met de juiste noppen vermijd je verrekte en gescheurde spieren. Het is aan te bevelen om niet met SG Soft Ground schoenen op hard en kort gras veld te voetballen. Bij voetballen op bevroren gras doe je er ook goed aan om met korte noppen te spelen.
- Heb je snel last van voet-, enkel-, been- of rugklachten? Vraag dan een sportfysiotherapeut, sportarts of podoloog om mee te denken wat belangrijk is voor jouw voetbalschoenen. Met deze aandachtspunten geven we jou een schoenadvies op maat!
- Nieuwe voetbalschoenen moeten natuurlijk lekker zitten maar ze voelen vaak niet meteen aan als een tweede huid. Ze worden pas echt comfortabel als je ze hebt ingelopen. Wissel ze in het begin eventueel af met je oude schoenen.





Je voeten goed op laten meten is erg belangrijk. Zijn je voeten erg breed, smal, hoge wreef, smalle hak.
Allemaal dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste pasvorm voor je voetbalschoenen. Daarnaast is het belangrijk om naar de afwikkeling van voeten te kijken voor juiste advisering van schoenen
Uiteindelijk is het belangrijk dat we de juiste informatie over je voeten krijgen om een goed advies te kunnen geven. We kunnen je voeten op verschillende manieren op meten.
3d scan met dynamische voetafdruk. Deze scan geeft een duidelijk beeld van de lengte van je voeten, breedte van je voet, hoogte van je wreef. Hiernaast kunnen we met dit apparaat ook een dynamische voetafdruk maken door je over een voetplaat te laten lopen. Hierdoor wordt zichtbaar wat voor voetafwikkeling je hebt.
Voetenplankje, de ouderwetse manier die niet slecht is om de juiste maat te bepalen maar minder informatie geeft over het volume van je voeten, hoogte van je wreef. Vergeet niet dat voor ons goed kijken naar je voeten en de juiste vragen stellen heel veel informatie geeft!
Heb je klachten of heb je “moeilijke” voeten en wil je blessures voorkomen vraag gerust gratis en vrijblijvend advies aan Rob.
Rob is namelijk sinds een aantal jaar voetkundig sportadviseur wat inhoud dat hij naast zijn jarenlange ervaring veel kennis heeft opgedaan over over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures.
De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!
Speel je binnen of buiten, op een drassig veld of op een hard veld, op kunstgras en/of op natuurgras?
Dat is mede bepalend welk zooltype je het beste kunt kiezen van je voetbalschoen. De zool en noppen van een voetbalschoen zijn speciaal ontworpen om grip te bieden op een specifieke ondergrond.
Lees hier meer over de verschillende zolen van voetbalschoenen.