Hardlopen zonder blaren
Wil jij hardlopen zonder last te hebben van blaren?
Hardloopschoenen en sokken hebben grote invloed op het voorkomen van blaren tijdens het hardlopen.
Als eerste zijn goed passende schoenen erg belangrijk, ze moeten je voeten niet laten schuiven maar je tenen wel genoeg de ruimte geven om te bewegen. We raden je dan ook aan om tijd te nemen om de hardloopschoenen te kiezen die het beste bij je passen en hiervoor ook meerdere hardloopschoenen te passen om ook de verschillen te voelen!
De juiste maat hardloopschoenen maar ook sokken kiezen is erg belangrijk. Blaren ontstaan vooral door wrijving. Wrijving doordat schoenen en of sokken te groot zijn en je voeten schuiven of doordat schoenen en of sokken te klein zijn en klem komen te zitten waardoor het gaat schuren.
Zijn je voeten erg breed, smal, hoge wreef, smalle hak?
Allemaal dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste pasvorm voor je hardloopschoenen.
Wat is de maat van je voeten en zijn ze erg smal of juist breed? Belangrijk om te weten is dat je bij hardloopschoenen altijd extra ruimte nodig hebt…. Kies altijd de hardloopschoenen die het beste bij je voeten past en laat je goed adviseren!
Uiteindelijk is het belangrijk dat we de juiste informatie over je voeten krijgen om een goed advies te kunnen geven. We kunnen je voeten op verschillende manieren opmeten.
- 3d scan met statische en dynamische voetafdruk. Deze scan geeft een duidelijk beeld van de lengte van je voeten, breedte van je voeten, hoogte van je wreef. Hiernaast kunnen we met dit apparaat ook een dynamische voetafdruk maken door je over een voetplaat te laten lopen. Hierdoor wordt zichtbaar wat voor voetafwikkeling je hebt en kunnen we je adviseren of je een neutrale of anti-pronatie hardloopschoen nodig hebt.
- Voetenplankje, de ouderwetse manier die niet slecht is om de juiste maat te bepalen maar minder informatie geeft over het volume van je voeten, hoogte van je wreef. Vergeet niet dat voor ons goed kijken naar je voeten en de juiste vragen stellen heel veel informatie geeft!
Heb je klachten of heb je “moeilijke” voeten en wil je blessures voorkomen vraag gerust gratis en vrijblijvend advies aan Rob.
Rob is namelijk sinds een aantal jaar voetkundig sportadviseur wat inhoud dat hij naast zijn jarenlange ervaring veel kennis heeft opgedaan over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures.
De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!
Heb je hardloopschoenen die goed passen maar nog steeds last van blaren? Kijk dan eens naar je hardloopsokken. Deze zijn namelijk ook heel belangrijk bij het voorkomen van blaren.
Hardloopsokken beschermen als eerste je voeten (geven opvulling tussen je voeten en schoenen), moeten transpiratievocht goed opnemen, demping geven tijdens het lopen en zorgen dat je voeten niet schuiven in je schoenen.
Draag je sokken in je hardloopschoenen die dit minder goed doen dan krijg je pijn, ongemakken, blaren, wat het plezier in hardlopen aardig kan verpesten.
Heel belangrijk is dat de sokken naadloos zijn waardoor er geen naden over je voet schuren. Verder is je linkervoet een spiegelbeeld van de rechtervoet, onlogisch dat je linker en rechter sok dan precies het zelfde zou zijn… Verschillende linker- en rechter-sokken zorgen voor een veel betere aansluiting aan je voeten en minder onnodige verdikkingen.
De anatomisch naadloze sokken van bijvoorbeeld het merk Falke zorgen voor zo min mogelijk drukpunten en optimaal vochttransport tijdens het wandelen. We hebben in onze winkel verschillende Falke hardloopsokken voor dames en heren.
Voor mensen die heel erg schuiven in hun hardloopschoenen is ons eerste advies om je hardloopschoenen op een speciale manier te veteren…
Heb je dit geprobeerd en helpt dit niet? Dan hebben we ook nog speciale sportsokken met rubberen nopjes aan de onderzijde zodat je voeten wel genoeg ruimte bij de tenen kunnen houden maar niet meer schuiven.
Soms kan een andere manier van veteren verlichting geven bij een hoge wreef. Bovenop je wreef lopen heel veel zenuwen en als deze te veel druk krijgen door de veters kan dit irriteren.
Blaren bij de hak zijn soms te voorkomen door de voet rondom de enkel meer te “fixeren” door op een andere manier je veteres te strikken waardoor je minder in je schoenen schuift.
Vraag in de winkel om onze tips hiervoor.
Hardloopsokken zijn veelal gemaakt van een combinatie van verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschap:
- Kunstvezels om sokken waterafstotend en sneldrogend te maken, tegen zweetlucht of om nog sneller vocht af te voeren.
- Polyamide, geeft stevigheid en is slijtvast.
- Elastan, is een elastiek wat de vorm van de sok behoud.
- Acryl is warm en isolerend maar heeft veel volume.
- Polypropeen is de lichtste textielvezel, is warmte isolerend, neemt geen vocht op en is bestand tegen zuren van het zweet.
In echte hardloopsokken zal bijna nooit Katoen gebruikt worden. Katoen neemt namelijk heel goed vocht op maar houd het ook heel lang vast waardoor de sokken lang nat blijven, wat verharden en minder in vorm blijven.
Wrijving, wamte en vocht geeft sneller blaren…
Het kiezen van een lage of hoge hardloopsokken is heel erg persoonlijk. Sommige mensen vinden lage hardloopsokken veel mooier dan hoge sokken. Het maakt niet uit behalve….
… dat je bij hardlopen op sneaker sokjes die in je schoenen vallen last kan krijgen van de randen van je hardloopschoenen omdat deze tegen je huid aan kunnen gaan schuren.
… dat als je hogere hardloopsokken aan hebt je onderbeen meer beschermd is tegen het schuren van onkruid en of laag struikgewas. Hierdoor is het soms toch prettiger om in hoge hardloopsokken te dragen.
… en we hebben natuurlijk ook hardloopsokken die net boven je schoenen uitkomen 😉
Een hardloopschoen moet in de basis gewoon goed zitten.
Maar soms is er bij de schoen die je het beste past toch nog een kleine aanpassing nodig, zolas opvulling onder de voorvoet bij extreem smalle voeten of of extra ondersteuning onder de voeten door specifieke voet problemen, klachten.
We denken en kijken graag met je mee en laten mogelijke oplossingen je ook graag voelen.
Zoals hardloopschoenen aanpassen met een op maat gemaakt of standaard zooltje. Hebben we geen oplossing voor jouw probleem dat verwijzen we je graag door naar een collega of podotherapeut.