Wandelen zonder blaren

Wil jij wandelen zonder blaren?

Wandelschoenen en sokken hebben grote invloed op het voorkomen van blaren tijdens het lopen.
Als eerste zijn goed passende schoenen erg belangrijk, ze moeten je voeten niet laten schuiven maar je tenen wel de ruimte geven om te bewegen. We raden je dan ook aan om tijd te nemen om de juiste schoenen te kiezen en meerdere schoenen te passen om ook verschillen te voelen.

De juiste maat schoenen maar ook sokken kiezen is erg belangrijk.  Blaren ontstaan vooral door wrijving. Wrijving doordat schoenen en of sokken te groot zijn en je voeten schuiven of doordat schoenen en of sokken te klein zijn en klem komen te zitten waardoor het gaat schuren.

Zijn je voeten erg breed, smal, hoge wreef, smalle hak?
Allemaal dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste pasvorm voor je wandelschoenen. 

Wat is de maat van je voeten en zijn ze erg smal of juist breed? Kies de wandelschoen die bij je past.

Uiteindelijk is het belangrijk dat we de juiste informatie over je voeten krijgen om een goed advies te kunnen geven. We kunnen je voeten op verschillende manieren opmeten. 

 •     3d scan in de kelder. Hiervoor krijg je even speciale sokken aan bij het opmeten. Deze scan geeft een duidelijk beeld van de lengte van je voeten, breedte van je voorvoet en hak, hoogte van je wreef.
 • 3d scan met dynamische voetafdruk. Deze scan geeft een duidelijk beeld  van de lengte van je voeten, breedte van je voeten, hoogte van je wreef. Hiernaast kunnen we met dit apparaat ook een dynamische voetafdruk maken door je over een voetplaat te laten lopen. Hierdoor wordt zichtbaar wat voor voetafwikkeling je hebt.
 •    Voetenplankje, de ouderwetse manier die niet slecht is om de juiste maat te bepalen maar minder informatie geeft over het volume van je voeten, hoogte van je wreef. Vergeet niet dat voor ons goed kijken naar je voeten en de juiste vragen stellen heel veel informatie geeft!

Heb je klachten of heb je “moeilijke” voeten en wil je blessures voorkomen vraag gerust gratis en vrijblijvend advies aan Rob.

Rob is namelijk sinds een aantal jaar voetkundig sportadviseur wat inhoud dat hij naast zijn jarenlange ervaring veel kennis heeft opgedaan over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures.

De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!

Heb je wandelschoenen die goed passen maar nog steeds last van blaren? Kijk dan eens naar je wandelsokken. Deze zijn namelijk ook heel belangrijk bij het voorkomen van blaren.

Wandelsokken moeten als eerste je voeten beschermen (opvulling geven tussen voeten en schoenen), transpiratievocht goed opnemen demping geven tijdens het lopen en voeten eventueel verwarmen. 

Draag je sokken in je wandelschoenen die dit minder goed doen dan krijg je pijn, ongemakken, blaren, wat het plezier in wandelen aardig kan verpesten.

Heel belangrijk hierbij is dat de sokken naadloos zijn waardoor er geen naden over je voet schuren. Verder is je linkervoet een spiegelbeeld van de rechtervoet, onlogisch dat je linker en rechter sok dan precies het zelfde zou zijn… Verschillende linker- en rechter-sokken zorgen voor een veel betere aansluiting aan je voeten en minder onnodige verdikkingen.

De anatomisch naadloze sokken van bijvoorbeeld het merk Falke zorgen voor zo min mogelijk drukpunten en optimaal vochttransport tijdens het wandelen. We hebben in onze winkel een ruime keus in Falke wandelsokken voor zowel dames, heren en kinderen.

Wandelsokken zijn veelal gemaakt van een combinatie van verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschap:

 • Wol, neemt veel vocht op en kan het goed vasthouden. Het kan 40% toenemen in gewicht. Verder reguleert wol de temperatuur van je voeten goed, neemt vocht op houdt het vast zonder nat en koud aan te voelen. Voor mensen die wol vinden kriebelen… in wandelsokken gebruikt Falke Merinowol, een fijne zachte wol soort die de huid veel minder irriteert dan gewone wol. Bovendien ligt de wol-laag meestal niet op de huid.
 • Kunstvezels om sokken waterafstotend en sneldrogend te maken, tegen zweetlucht of om nog sneller vocht af te voeren zoals CoolMax, heel prettig bij warm weer.
 • Polyamide, geeft stevigheid en is slijtvast.
 • Lyocel, is heel sterk, laat vocht goed door en ventileert. Dit materiaal word soms gebruikt om een verkoelend effect te hebben als mensen hele warme voeten hebben.
 • Elastan, is een elastiek wat de vorm van de sok behoud.
 • Katoen neemt goed vocht op maar is minder vormvast, blijft lang nat en slijt sneller.
 • Acryl is warm en isolerend maar heeft veel volume.
 • Polypropeen is de lichtste textielvezel, is warmte isolerend, neemt geen vocht op en is bestand tegen zuren van het zweet.

 

 

Naast het materiaal van sokken ook nog keuze in de dikte van de sok.
Vaak is het een persoonlijke voorkeur merken wij maar, die wel afgestemd moet worden op de schoenen!
Zorg namelijk dat je voeten in de schoenen niet te los of strak komen te zitten!

Bij soepelere en lage schoenen worden vaak dunnere sokken gedragen. Bij hoge zwaardere stuggere schoenen draagt men vaak dikkere sokken omdat deze ook wat extra demping en stevigheid geven.

De anatomisch naadloze sokken van bijvoorbeeld het merk Falke zorgen voor zo min mogelijk drukpunten en optimaal vochttransport tijdens het wandelen. We hebben in onze winkel een ruime keus in Falke wandel sokken voor zowel dames heren en kinderen.

Tip: Was nieuwe sokken voor het lopen altijd eerst een keer uit, hierna nemen ze nog beter het vocht op.

Het kiezen van een lage of hoge wandelsokken is erg persoonlijk. Sommige mensen vinden lage wandelsokken veel mooier dan hoge sokken. Het maakt niet uit behalve….

…dat als je hoge wandelschoenen hebt je dan het beste ook voor hoge wandelsokken kan kiezen omdat je onderbeen anders niet beschermd is tegen het stoten van de bovenste rand van de schoen tegen je been.
Hoge wandelsokken bieden je hiervoor bescherming omdat ze net boven je hoge wandelschoen uitkomen.

Vergeet niet dat sokken bij het dragen onder korte broeken ook een beschermende functie hebben tegen het schuren van onkruid en of laag struikgewas. Hierdoor is het soms toch prettiger om in lage schoenen hoge wandelsokken te dragen.

Hieronder zie je een greep uit onze collectie wandelsokken.

 

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).