Wandelen zonder blaren
Wil jij wandelen zonder blaren?
Wandelschoenen en sokken hebben grote invloed op het voorkomen van blaren tijdens het lopen.
Als eerste zijn goed passende schoenen erg belangrijk, ze moeten je voeten niet laten schuiven maar je tenen wel de ruimte geven om te bewegen.
We raden je dan ook aan om tijd te nemen om de juiste schoenen te kiezen en meerdere schoenen te passen om ook verschillen tussen wandelschoenen zelf goed te voelen.
Je voeten goed laten opmeten is erg belangrijk. Zijn je voeten extra breed of juist smal, hoge wreef, smalle hiel? Is de lengte en breedte van je voeten gelijk? Hoe recht sta je of heb je steun nodig aan de binnenkant van je voeten?
Hoeveel, hoe ver en waar ga je lopen, heb je nu klachten tijdens het lopen?
Allemaal dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste pasvorm voor je wandelschoenen. Maar voor de sokken???
Tja je hebt wel de juiste maat sokken nodig om geen last te krijgen van blaren…
Uiteindelijk is het belangrijk dat we de juiste informatie over je voeten krijgen om een goed advies te kunnen geven. We kunnen je voeten op verschillende manieren opmeten.
- 3d scan in onze wandel-kelder. Hiervoor krijg je even speciale sokken aan bij het opmeten. Deze scan geeft een duidelijk beeld van de lengte van je voeten, breedte van je voorvoet en hiel, hoogte van je wreef en de hielstand.
- 3d scan met dynamische voetafdruk. Deze scan geeft een duidelijk beeld van de lengte van je voeten, breedte van je voet en hoogte van je wreef. Hiernaast kunnen we met dit apparaat ook een dynamische voetafdruk maken door je over een voetplaat te laten lopen. Hiermee wordt zichtbaar wat voor voetafwikkeling je hebt.
- Podoscoop, oftewel voetspiegel, hierop kunnen we zien op welke plekken de voetzool contact of zelfs druk heeft. Zo bepaal je mede of iemand een holle voet, platvoet of neutrale voetboog heeft en welke ondersteuning van zolen nodig is.
- Voetenplankje, de ouderwetse manier die niet slecht is om de juiste maat te bepalen maar minder informatie geeft over het volume van je voeten en de hoogte van je wreef.
Vergeet niet dat voor ons goed kijken naar je voeten en de juiste vragen stellen heel veel informatie geeft!
Heb je “wandel” klachten of heb je “moeilijke” voeten en wil je blessures voorkomen vraag gerust gratis en vrijblijvend advies aan Rob.
Rob is namelijk sinds een aantal jaar voetkundig sportadviseur wat inhoud dat hij naast zijn jarenlange ervaring veel kennis heeft opgedaan over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures. Door zijn kennis van het menselijk lichaam (met name benen en voeten) en eigenschappen van wandelschoenen kan hij een goed advies geven om je lekkerder te laten lopen.
De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!
De belasting van je voeten als je wandelt is groot, ze dragen je hele lichaamsgewicht kilometers lang.
In de wandelschoenen die je koopt liggen standaard inlegzolen, ze zorgen wel voor wat comfort maar niet specifiek wat jouw voeten nodig hebben.
Inleg zolen die beter of helemaal afgestemd zijn op jouw voeten verzachten de druk op je hiel en geven de voeten meer ondersteuning of zelfs wat correctie als ze die nodig hebben. Lees hier meer over de mogelijkheden en voordelen van verschillende inlegzolen.
Heb je wandelschoenen die goed passen maar nog steeds last van blaren? Vergeet niet om je wandelschoenen na een dag flink wandelen goed drogen. Je voeten verliezen veel vocht (meer dan een borrelglaasje per dag) en vocht vergroot de kans op blaren!
Kijk hierna dan eens naar je wandelsokken. Deze zijn namelijk ook heel belangrijk bij het voorkomen van blaren. Wandelsokken moeten als eerste je voeten beschermen (opvulling geven tussen voeten en schoenen), transpiratievocht goed opnemen demping geven tijdens het lopen en voeten eventueel verwarmen.
Draag je sokken in je wandelschoenen die dit minder goed doen dan krijg je pijn, ongemakken, blaren, wat het plezier in wandelen aardig kan verpesten.
Heel belangrijk hierbij is dat de sokken naadloos zijn waardoor er geen naden over je voet schuren. Verder is je linkervoet een spiegelbeeld van de rechtervoet, onlogisch dat je linker en rechter sok dan precies het zelfde zou zijn… Verschillende linker- en rechter-sokken zorgen voor een veel betere aansluiting aan je voeten en minder onnodige verdikkingen.
De anatomisch naadloze sokken van bijvoorbeeld het merk Falke zorgen voor zo min mogelijk drukpunten en optimaal vochttransport tijdens het wandelen. We hebben in onze winkel een ruime keus in Falke wandelsokken voor zowel dames, heren en kinderen.
Wandelsokken zijn veelal gemaakt van een combinatie van verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschap:
- Wol, neemt veel vocht op en kan het goed vasthouden. Het kan 40% toenemen in gewicht. Verder reguleert wol de temperatuur van je voeten goed, neemt vocht op houdt het vast zonder nat en koud aan te voelen. Voor mensen die wol vinden kriebelen… in wandelsokken gebruikt Falke Merinowol, een fijne zachte wol soort die de huid veel minder irriteert dan gewone wol. Bovendien ligt de wol-laag meestal niet op de huid.
- Kunstvezels om sokken waterafstotend en sneldrogend te maken, tegen zweetlucht of om nog sneller vocht af te voeren zoals CoolMax, heel prettig bij warm weer.
- Polyamide, geeft stevigheid en is slijtvast.
- Lyocel, is heel sterk, laat vocht goed door en ventileert. Dit materiaal word soms gebruikt om een verkoelend effect te hebben als mensen hele warme voeten hebben.
- Elastan, is een elastiek wat de vorm van de sok behoud.
- Katoen neemt goed vocht op maar is minder vormvast, blijft lang nat en slijt sneller.
- Acryl is warm en isolerend maar heeft veel volume.
- Polypropeen is de lichtste textielvezel, is warmte isolerend, neemt geen vocht op en is bestand tegen zuren van het zweet.
Naast het materiaal van sokken ook nog keuze in de dikte van de sok.
Vaak is het een persoonlijke voorkeur merken wij maar, die wel afgestemd moet worden op de schoenen!
Zorg namelijk dat je voeten in de schoenen niet te los of strak komen te zitten!
Bij soepelere en lage schoenen worden vaak dunnere sokken gedragen. Bij hoge zwaardere stuggere schoenen draagt men vaak dikkere sokken omdat deze ook wat extra demping en stevigheid geven.
De anatomisch naadloze sokken van bijvoorbeeld het merk Falke zorgen voor zo min mogelijk drukpunten en optimaal vochttransport tijdens het wandelen. We hebben in onze winkel een ruime keus in Falke wandel sokken voor zowel dames heren en kinderen.
Tip: Was nieuwe sokken voor het lopen altijd eerst een keer uit, hierna nemen ze nog beter het vocht op.
We horen het wel eens in de winkel.. “Ik heb nooit ergens last van gehad, fijne schoenen, ik loop nog net zo veel, maar ineens heb ik last van blaren”.
Het zou kunnen zijn dat de reden van je blaren is dat de kwaliteit van je schoenen achteruit gaat voor het vele gebruik.
Je ziet het niet altijd aan de buitenkant maar na verloop van tijd en gebruik worden je wandelschoenen slapper, geven ze minder steun en slijten je zolen schuin af. Hierdoor kunnen je voeten anders in de schoenen komen te staan. wellicht meer gaan schuiven, waardoor blaren kunnen ontstaan.
Twijfel je hieraan kom gerust naar onze winkel met je wandelschoenen en wij geven je een eerlijk advies.
Wandelschoenen gaan niet standaard 10 jaar mee!
Afhankelijk van het type schoen en hoeveel je ze gebruikt gaat een schoen je langzaam minder steun en demping geven bij elke stap die je zet.
Zorg dat je lekker kan blijven lopen en dat je zolen er niet opeens onderuit vallen ;-).
Hier lees je meer over hoe lang wandelschoenen mee gaan!
Een goede hygiëne is belangrijk en daar hoort je voeten wassen natuurlijk bij. Het nadeel van je voeten wassen met zeep is dat je voeten zachter worden. Ben je gevoelig voor blaren en ga je een flink stuk wandelen spoel je voeten dan alleen af met water.
Het kiezen van een lage of hoge wandelsokken is erg persoonlijk. Sommige mensen vinden lage wandelsokken veel mooier dan hoge sokken. Het maakt niet uit behalve….
…dat als je hoge wandelschoenen hebt je dan het beste ook voor hoge wandelsokken kan kiezen omdat je onderbeen anders niet beschermd is tegen het stoten van de bovenste rand van de schoen tegen je been.
Hoge wandelsokken bieden je hiervoor bescherming omdat ze net boven je hoge wandelschoen uitkomen.
Vergeet niet dat sokken bij het dragen onder korte broeken ook een beschermende functie hebben tegen het schuren van onkruid en of laag struikgewas. Hierdoor is het soms toch prettiger om in lage schoenen hoge wandelsokken te dragen.
Een wandelschoen moet gewoon goed zitten maar als er nog kleine aanpassingen zijn kunnen we je wandelschoenen aanpassen met een (op maat gemaakt) zooltje.
Soms kan een andere manier van veteren verlichting geven bij een hoge wreef of juist meer steun en stevigheid geven bij je enkel. Vraag in de winkel om tips hiervoor.
Bij lederen schoenen kunnen we op sommige plekken met een knobbeltang het leer plaatselijk wat soepeler maken en je voet meer ruimte geven bij bijvoorbeeld een hallux valgus.
Heb je de juiste wandelschoenen en sokken maar nog steeds op een bepaalde plek last van blaren? Wellicht kan Wandelwol verlichting bieden…
Wandelwol is een 100% natuurlijk product, namelijk 100% schapenwol met hierin wolvet.
Een plukje Wandelwol werkt druk ontlastend, is goed ventilerend, absorbeert transpiratievocht, is warm in de winter en verkoelend in de zomer.
Wandelwol voorkomt blaarvorming en verzacht ontstane blaren.
Lees hier meer informatie over Wandelwol.