Wat is padel?

Padel is een in Nederland relatief nieuwe racketsport wat tennis en squash combineert. Oorspronkelijk komt het vanuit Mexico, en in Spanje is het ook een hele populaire sport.

Het is een spel die in de buitenlucht word beoefend en waar je speciale padelbanen, rackets en ballen voor nodig hebt.

Padellen lijkt erg op tennis, veel tennissers spelen het dan ook recreatief en enkele stappen helemaal over naar deze sport. Voor Padel hoef je om te beginnen minder techniek te hebben dan tennis maar een gevorderde padeller wint op een padelbaan gemakkelijk van een tennisser…

IMG_4765

Padel speel je buiten meestal  2 tegen 2 op een baan van 10 x 20 meter. Om te singelen heb je een andere baan nodig van 6 x 20 meter, deze zijn schaars in Nederland.
De padelbaan ziet eruit als een gewone tennisbaan, verdeelt door een net in 2 helften met elk 3 vlakken zoals op een gewone tennisbaan.
De baan heeft helemaal rondom wanden. Aan de zijkant en achterkant zijn deze van “glas” en deze mag je gebruiken in het spel om de bal tegenaan te slaan.

De ondergrond is veelal ingestrooid zand in kunstgras.

Padel speel je met Padelrackets en padelballen.

Over Padelrackets geven we je hier meer uitleg over.

Padelballen lijken op het eerste gezicht erg op tennisballen, echter is het niet goed voor je racket om met normale tennisballen te spelen. De padelballen die worden gebruikt binnen de sport zijn namelijk net iets kleiner en bevatten iets minder atmosferische druk.
Dit maakt dit type bal geschikt om mee te spelen met je padelracket.
Let op! Met gewone tennisballen sla je je padelracket kapot!!!

De puntentelling is bij Padel hetzelfde als bij tennis. Meestal speelt men om 2 gewonnen sets.

Het opslaan of serveren begint met een onderhandse slag. De eerste opslag vindt aan de rechterkant van de padelbaan plaats. De bal moet diagonaal in het servicevak geslagen worden. De bal moet eerst stuiteren en pas dan mag de tegenstander terugslaan. Dit mag nadat de bal de muur heeft geraakt of nog voordat deze de muur raakt. Na de return komt het gehele speelveld in het spel. De padel bal moet altijd eerst in het veld bij de tegenstander stuiteren. Daarna komen de wanden pas in het spel.

Voor uitgebreide spelregels kijk op https://www.padelbond.nl/spelregels/

We zien in de omgeving van Veldhoven langzaam een aantal verenigingen padelbanen bouwen. In 2018 zijn er bij TC Metzpoint in Veldhoven Padelbanen aangelegd en kan de relatief nieuwe racket sport Padel ook hier gespeeld worden.

In Veldhoven kun je padel spelen bij Tennisvereniging Metzpoint, in de regio in Eindhoven bij TV Prinsenjagt en in Eersel bij TC Eresloch. Kijk bij de desbetreffende vereniging op de website voor meer informatie.

padelbaan metzpoint

Voor de sport padel zijn speciale padelrackets nodig, deze rackets verschillen qua eigenschappen erg van tennis en squashrackets. Belangrijke zaken hierin zijn bijvoorbeeld:
– Gewicht
– Vorm
– Hardheid
– Verdeling van de gaten

Kijk hier voor meer informatie over padelrackets.

Een padelbaan is een veelal zand ingestrooid kunstgras baan. In verhouding tot tennisbanen ligt er vaak wat meer zand. Om op padelbanen grip en stabiliteit te krijgen is het belangrijk om schoenen aan te doen die dit geven. Tennisschoenen voor buiten voldoen hier het beste aan.

Wellicht zou je denken dat hockey schoenen hiervoor geschikt zijn omdat ze een diep uitgesneden grip in de zool hebben maar met deze schoenen ben je bijna nergens welkom! Hockeyschoenen beschadigen de ondergrond te veel en daarbij kunnen je ook minder gemakkelijk naar de bal toe schuiven en kun je sneller over je eigen voeten vallen.

Hieronder zie je een greep uit onze collectie padelbenodigdheden.

 

 

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).