Welke stijfheid van skischoenen?

Welke stijfheid moet je kiezen bij de aankoop van nieuwe skischoenen? Met de flex (ook wel flexwaarde genoemd) van de skischoenen wordt de stijfheid/stugheid van de skischoenen aangegeven. Hoe hoger de flex hoe moeilijker je staand in de skischoenen je enkel kan buigen en met je knieën naar voren komt dus hoe stijver de schoen is.

De stijfheid wordt (meestal) op de zijkant van de schoen aangegeven met een nummer tussen de 70 en 130 voor heren. Voor dames tussen de 70 en 115.
Een 70 flex is hiermee de meest soepele skischoen en 130 de meest stugge skischoen.

Nu is er met de flex een groot probleem en dat is dat er geen standaard normering voor deze waardes is die gecontroleerd wordt. Dit betekend dat elk merk zijn eigen verdeling maakt en hierdoor bijvoorbeeld een Nordica skischoenen met een flex van 130 heel anders uit valt in stugheid dan een Fischer schoen met dezelfde flex.

Over het algemeen zijn over de stijfheid van de skischoenen de volgende adviezen:

Hoe beter de skiër, hoe hoger de flex
Hoe zwaarder de skiër, hoe hoger de flex
Een grotere skiër, hoe hoger de flex
Hoe langer het onderbeen van de skiër, hoe hoger de flex
Een lagere flex geeft meer comfort en demping

Naast de stijfheid van de skischoen is er nog veel meer belangrijk in het kiezen van de juiste skischoen zoals:

 • Ski-ervaring en stijl
 • Sekse
 • Voetlengte
 • Voetbreedte
 • Voethoogte
 • Kuitomvang
 • Breedte van de hak
 • Eventuele blessures
 • Probleemzones aan je voeten
 • Lichaamsgewicht
 • Lichaamslengte

Het is dus altijd raadzaam na het nauwkeurig opmeten van je voeten verschillende modellen skischoenen te passen. Voel zelf de verschillen in stijfheid, laat je niet beïnvloeden door het cijfer op de skischoenen. Luister naar het advies en kies de skischoenen met de stijfheid waarde die het beste bij je passen.

Bij Sporthuis Olympia hebben we jarenlange ervaring hiermee, gebruiken we de nieuwste techniek om je voeten te meten met een 3d scan apparaat en kunnen we skischoenen helemaal op maat maken!

Je bent van harte welkom in onze winkel, gratis parkeren voor de deur en de koffie staat voor je klaar.

Wil je een afspraak maken, dat mag maar hoeft niet.

Rob en Yves zijn al jaren lang onze skischoen experts.
Rob is de eigenaar van Sporthuis Olympia en heeft alle kennis en expertise overgenomen van zijn vader die al in 1974 begonnen is met het verkopen van ski’s en skischoenen.

Yves heeft de eerste verkoop ervaringen voordat hij hier is komen werken opgedaan in een wintersport winkel in Antwerpen.
Beide zijn zelf van jong af aan fervent skiërs. En hebben zich altijd verdiept en bij laten scholen en houden de laatste ontwikkelingen in de skischoen markt nauwgezet bij door middel van trainingen van leveranciers, zelf testen van producten en uitproberen van nieuwe mogelijkheden.

De extra expertise van Rob met betrekking tot skischoenen is dat hij veel kennis heeft van het menselijk lichaam en blessures. Rob mag zichzelf sinds een aantal jaar voetkundig sportadviseur noemen wat inhoud dat hij naast zijn jarenlange ervaring, veel kennis heeft opgedaan over de analyse van voeten en voetafwikkeling in relatie tot sporten en sportblessures.

De opleiding voetkundig sportadviseur is een vervolg op de cursus sportschoenadviseur die al onze medewerkers hebben gevolgd!

Esther is door Rob al jaren geleden aangestoken door het wintersport virus. Ze is de laatste jaren steeds meer mee gaan helpen in de skikelder en heeft ondertussen al heel wat mensen geholpen bij het aanmeten van skischoenen, indien nodig met ondersteuning van Rob of Yves.

Zoals je misschien al begrepen hebt kunnen we je skischoenen op maat maken!
Lees op deze pagina alles over het aanpassen van skischoenen (bootfitting), garantie en prijzen.

Hieronder geven we je een aantal tips bij de aankoop van nieuwe skischoenen.
 • Reserveer genoeg tijd voor het kopen van nieuwe skischoenen…  we zijn gemiddeld 1,5 uur met klanten hiermee bezig.
 • Maak een afspraak om minder lang te hoeven vachten voor je aan de beurt ben. Afspraken maken mag, maar moet niet.
 • Neem je oude skischoenen mee naar de winkel, we kunnen zo zien welk type, maat en model skischoenen je gewend bent. En verschillen nog beter uitleggen.
 • Neem je eigen skikousen mee voor het passen.
 • Gebruik je in het dagelijks leven of tijdens sporten inleg zooltjes van een podoloog dan is het slim om deze mee te nemen.
 • Doe een broek aan die gemakkelijk omhoog kan tot aan je knieën.
 • Ben je op zoek naar meer informatie over skischoenen en ski’s? Op deze pagina vind je nog veel meer informatie!

 

We krijgen in de winterperiode dagelijks vele vragen over skischoenen. 

Op deze pagina’s geven we je antwoord op vele vragen… maar kom gerust ook naar onze winkel en we helpen je graag persoonlijk en geven een advies op maat!

Wanneer skischoenen vervangen?

Welk merk skischoenen?

Hoe strak moet een skischoen zitten?

Waar moet ik op letten bij skischoenen?

Skischoenen voor smalle voeten

Welke skischoenen voor dikke kuiten?

Wat is mijn skischoen maat?

Skischoenen met verwarming

Kijk hier voor meer informatie.

Ook huren van ski-materiaal is bij ons mogelijk.
Hierdoor heb je geen verloren wachttijd op vakantie en kun je in alle rust het juiste materiaal kiezen. We hebben verschillende topmodellen ski’s te huur en de mogelijkheid om deze ski’s na de huurperiode tegen een aantrekkelijke prijs te kopen. Ook hierbij kun je rekenen op ons deskundig advies, we helpen je graag als klant en niet als passant.

Verder hebben we een kinder-garantieplan waarbij ski’s of schoenen die aan vervanging toe zijn, ingeruild kunnen worden tegen speciale condities. Vraag in de winkel naar de voorwaarden. Lees hier meer over de mogelijkheden van verhuur van ski’s en skischoenen.

We voeren bij Sporthuis Olympia zelf al het onderhoud uit van je ski’s en snowboards in onze werkplaats. Graag adviseren we je over het onderhoud en wij zorgen voor een uitstekende kwaliteit zodat je met volle teugen kan genieten van je wintersportvakantie.

We hebben onderstaande merken skischoenen in onze collectie. Uit de grote collecties van de verschillende merken hebben wij een selectie gemaakt, gelet op verschillende soorten skiërs en voettypes. Op deze pagina zie je onderaan een impressie van onze collectie skischoenen.

Nordica
Salomon
Atomic
Tecnica
Fischer
Dalbello

Verder hebben we wintersportkleding, ski’s, skistokken, handschoenen en wanten, helmen en brillen en overige accessoires van onderstaande merken in onze collectie:

Head
Fischer
Salomon
Rossignol
Komperdell
Elan
Atomic
Völkl
Protest
Brunotti
Luhta
Falcon
Icepeak
Tenson
Reusch
Barts
Odlo
Craft
Falke
Sidas
Leki
Bomax
Sinner
Slokker
Nikwax

Heb je een vraag?
Wil je een afspraak maken?
Mail of bel ons (040-2533437).