Hoe skibindingen afstellen?

Bindingen moeten de schoenen op ski’s vast houden maar moeten ook op het juiste moment los laten tijdens het vallen. Dit om knieletsel en botbreuken te voorkomen.

Sommige mensen lenen of wisselen ski’s uit en stellen dan zelf de binding af op de zool lengte van de schoen. Hiermee kun je inderdaad met een andere ski de berg af skiën maar veilig is het zeker niet!!!

De veiligheid, het op de juiste moment loslaten van de ski tijdens het vallen,  hangt van meer af dan alleen de zoollengte. De DIN- waarde van skibindingen geeft aan hoe gemakkelijk je skischoen uit de binding  van je ski schiet.

 

de juiste DIN waarde. Dit is een rekensom waarbij lichaamsgewicht, lichaamslengte, leeftijd, skistijl en zoollengte meewegen om voor een veilige afstelling van je binding te komen.

 • Het gewicht: bij een lichter persoon moet de ski eerder loskomen van de schoen dan bij een zwaarder persoon.
 • Lengte: een langer persoon heeft een groter hefboomeffect waarmee men druk zet op de binding dan een kleiner persoon.
 • Leeftijd: hoe ouder je word hoe poreuzer je botten worden waardoor je sneller iets breekt, dus hoe ouder je bent hoe eerder de ski los moet komen van je skischoen
 • Skivaardigheid:  Een goede skiër zet veel meer bewuste directe druk op een ski dan een beginner. Hoe beter je kan skiën hoe langer dat de ski vast mag blijven zitten aan de skischoen.
 • Skischoen, zoollengte: neem voor het afstellen altijd je eigen skischoenen mee. We controleren of deze geen problematische slijtage heeft en stellen de binding af op de zool lengte van je skischoenen. Niet te verwarren met de maat van de skischoen… een zelfde maat skischoen kan namelijk een andere zool lengte hebben. Het is dus belangrijk om de zoollengte in millimeters te hebben.
 • De staat van de ski, binding en skischoenen is ook van belang omdat door corrosie en veroudering de ingestelde waarde namelijk na verloop van tijd zal veranderen.

Je begrijpt het al, zelf je skischoenen afstellen op je ski kan maar voor je eigen veiligheid is het veel verstandiger om de binding op een afstelapparaat door een professional af te laten stellen die alle belangrijke waardes meeneemt in het afstellen.

We begrijpen dat je bij de aankoop van nieuwe ski’s een aantal belangrijke vragen beantwoord wil hebben. We hebben er hieronder alvast een aantal op een rijtje gezet.

Natuurlijk ben je met al je vragen ook altijd welkom in onze winkel, we helpen je graag verder!

Elk jaar begin maart gaan Rob en Esther (vaak met een paar andere teamleden) samen met onze Nederlandse en Duitse SPORT 2000 collega’s het ski-aanbod testen voor de winter die volgt.
Wij ervaren zo zelf welke ski’s de toppers van de verschillende merken zijn. Hierna stellen we vanuit onze ervaringen de collectie samen die nu in de winkel staat. Hierbij hebben we onze collectie ingedeeld in verschillende prijsklassen en skistijlen.

Hier staan een aantal testresultaten van onze laatste skitest!
Kom naar de winkel en we zoeken samen naar de best passende ski voor jouw skistijl! We vertellen je natuurlijk graag meer over onze test-ervaringen want niet alles staat op film ;-).

Hoe vaak bindingen afstellen?
Het is belangrijk om de bindingen van je ski’s zeker 1 keer in de 2 jaar te blijven testen op functioneren en juiste instellingen om mogelijke corrosie en veroudering en veranderingen bij te blijven stellen. Bij oude ski’s geven we het advies om dit jaarlijks te doen.
Wij adviseren om de binding van een kinder-ski ieder jaar te controleren omdat het gewicht en de lengte van uw kind(eren) per jaar veranderd.

Onze afstel-machine laten we jaarlijks ijken, testen zodat we alle ski bindingen echt goed en veilig kunnen afstellen!

ski's afstellen

Ook huren van ski’s, skischoenen en stokken is bij ons mogelijk.

Bij het huren van ski’s zit het afstellen van de bindingen altijd bij de prijs inbegrepen.
Bij het huren van ski’s in Nederland bij Sporthuis Olympia heb je geen verloren wachttijd op vakantie en kun je in alle rust het juiste materiaal kiezen. We hebben verschillende topmodellen ski’s te huur en de mogelijkheid om deze ski’s na de huurperiode tegen een aantrekkelijke prijs te kopen. Ook hierbij kun je rekenen op ons deskundig advies, we helpen je graag als klant en niet als passant.

Verder hebben we een kinder-garantieplan waarbij ski’s of schoenen die aan vervanging toe zijn, ingeruild kunnen worden tegen speciale condities. Vraag in de winkel naar de voorwaarden. Lees hier meer over de mogelijkheden van verhuur van ski’s en skischoenen.

We voeren bij Sporthuis Olympia zelf al het onderhoud uit van je ski’s en snowboards in onze werkplaats. Graag adviseren we je over het onderhoud en zorgen voor een uitstekende kwaliteit zodat je met volle teugen kunt genieten van de wintersportvakantie.

We hebben onderstaande merken ski’s in onze collectie. Uit de grote collecties die de verschillende merken maken hebben wij na de ski’s zelf te testen een selectie gemaakt gelet op verschillende soorten skiërs en budgetten.

 • Fischer
 • Salomon
 • Elan
 • Völkl
 • Head
 • Atomic

Verder hebben we een uitgebreid assortiment skischoenen, skikleding, helmen en brillen. Kijk hier voor meer informatie.

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).