Lichte wandelschoenen
Waar vroeger de wandelschoenen allemaal zwaar, lomp en veelal donkere kleuren hadden, is hier de laatste jaren veel vernieuwing in gekomen.
Naast de “klassieke” berg-schoenen (hoog, zwaar, moeilijk buigbaar, weinig demping) zijn er al een aantal jaren hoge “lichtere” bergschoenen” met meer demping gekomen .
Inmiddels zijn er ook lage wandelschoenen met een synthetisch bovenwerk. Deze zijn nog lichter, soepeler, bieden méér demping en zien er een stuk hipper en sportiever uit. En ze zijn nog steeds ademend en waterdicht!
De gewichtsverschillen tussen een A categorie jage wandelschoen en zware B hoge bergschoenen kunnen oplopen tot 300 gram per schoen.
Voordelen van lichte wandelschoenen:
Voor mensen die heel tenger zijn of het niet comfortabel vinden om zware wandelschoenen te dragen zijn lichte wandelschoenen een uitkomst. Laat je wel goed adviseren of de schoenen ook passen bij het doel waarvoor je ze gaat gebruiken.
Lichte wandelschoenen categorie A en AB kunnen erg goed gebruikt worden voor wandelingen in Nederland. Meestal bieden ze juist meer demping dan zware schoenen!
Lichte wandelschoenen hebben vaak ook een soepele zool. Deze zijn ideaal voor mensen die veel voetafwikkeling nodig hebben en bij stugge schoenen met hun voet klappen.
Wandelschoenen zijn onder te verdelen in onderstaande categorieën. Hoe kies je de beste wandelschoen voor jouw wandelingen en voeten?
- A voor korte wandeling over asfalt of harde paden.
Schoenen zijn licht, hebben een flexibele zool en zijn meestal laag. - A/B voor trekking, lange meerdaagse wandelingen over asfalt en/of onverharde paden. Schoenen zijn laag of halfhoog, redelijk flexibele zool.
- B voor korte of langere (berg-) wandeling, langere afstanden met bepakking. Schoenen zijn halfhoog en hebben een stugge zool.
- C* voor meerdaagse bergtochten. Schoenen zijn hoog, hebben een hele stugge zool en zijn stijgijzer vriendelijk
- D* voor korte en meerdaagse expedities. Schoenen zijn hoog, hebben een zeer stijve zool, gemaakt voor stijgijzers
*deze schoenen hebben wij niet in onze collectie
We merken dat in eerste instantie vaak de voorkeur uit gaat naar lichte, zachte lage wandelschoenen. Deze geven ook veel comfort en demping.
Maar…. naar mate de afstand groter wordt, de ondergrond grover, bepakking zwaarder heb je een stuggere, zwaardere en wellicht hogere schoen nodig.
Vraag in de winkel om persoonlijk advies en koop de schoenen waarvan je het meeste plezier gaat hebben!
Wandelschoenen gaan niet standaard 10 jaar mee!
Afhankelijk van het type schoen en hoeveel je ze gebruikt gaat een schoen je langzaam minder steun en demping geven bij elke stap die je zet.
Zorg dat je lekker kan blijven lopen en dat je zolen er niet opeens onderuit vallen ;-).
Hier lees je meer over hoe lang wandelschoenen mee gaan!
Het kiezen van een lage of hoge wandelschoen is vaak erg persoonlijk. Sommige mensen vinden een lichte lage wandelschoen veel mooier dan een hoge (vaak lompere) schoen. Kies de schoen die bij je past maar…
Vergeet hierbij niet dat een lage zachte schoen veel comfort en demping biedt maar minder steun en grip! Naarmate je afstand groter wordt, de ondergrond grover, bepakking zwaarder, heb je wellicht een stuggere, zwaardere, hogere schoen nodig! Lees hier meer over hoe je wandelschoenen moet kiezen.
Een wandelschoen moet gewoon goed zitten maar als er nog kleine aanpassingen zijn kunnen we als eerste je wandelschoenen aanpassen met een standaard of op maat gemaakt zooltje.
Soms kan een andere manier van veteren verlichting geven bij een hoge wreef of juist meer steun en stevigheid geven bij je enkel. Vraag in de winkel om tips hiervoor.
Het klinkt raar maar anders veteren doet heel veel!!
Bij lederen schoenen kunnen we op sommige plekken met een knobbeltang het leer plaatselijk wat soepeler maken en je voet meer ruimte geven bij bijvoorbeeld een hallux valgus. Maar ook op ander plaatsen en soms ook wandelschoenen gemaakt van synthetisch materiaal kunnen we de voeten op verschillende plaatsen meer ruimte geven.
Heb je snel last van blaren tijdens het lopen of ben je bang dat je blaren gaat lopen?
Blaren tijdens het wandelen kunnen ontstaan door wrijving en irritatie op de huid. De belangrijkste oorzaken van blaren zijn meestal slecht passende schoenen, vochtige omstandigheden, langdurige wrijving of herhaalde druk op een specifiek gebied van de voet.
Wandelschoenen en sokken hebben grote invloed op het voorkomen van blaren tijdens het lopen. Goed passende schoenen erg belangrijk, ze moeten je voeten niet laten schuiven maar je tenen wel de ruimte geven om te bewegen.
We raden je dan ook aan om tijd te nemen om de juiste schoenen te kiezen en meerdere schoenen te passen om ook verschillen tussen wandelschoenen zelf goed te voelen. Ook de sokken die je draagt tijdens het wandelen hebben invloed op het krijgen van blaren…
Lees hier meer over wandelen zonder blaren.
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je nieuwe wandelschoenen is het belangrijk om ze goed te onderhouden.
Laat je wandelschoenen altijd goed drogen (niet op de verwarming!), maak ze regelmatig schoon, impregneer tijdig en zorg dat lederen schoenen “gevoed” worden zodat ze niet uitdrogen.
In de winkel en online geven we duidelijke informatie over hoe je dit het beste kan doen, zodat je nog langer plezier hebt van je nieuwe wandelschoenen.
Wij verkopen onderhoudsmiddelen voor wandelschoenen van het merk Nikwax en schoendrogers van Shoefresh.