Wanneer ski's vervangen?

We horen regelmatig de vraag “moet ik deze oude ski’s vervangen?” Fijn om te horen, we geven dan een eerlijk antwoord en dat is echt niet altijd dat je nieuwe moet kopen!!

In sommige gevallen geven wij zelf aan dat ski’s die worden gebracht om te slijpen en waxen, echt eerst de bindingen gecontroleerd moeten worden omdat we twijfelen dat deze ski’s nog veilig zijn.

Wanneer moet je nu je ski’s gaan vervangen?
Een aantal vragen met antwoorden hierover hebben we voor je op een rijtje gezet.

Als je ski’s met originele bindingen hebt die ouder zijn dan 15 jaar kunnen we bijna zonder ze te zien aangeven dat het niet meer veilig is om hiermee de berg op te gaan.

Want vergeet niet dat er flinke krachten op een skischoen, binding en ski komen te staan op het moment dat je gaan skiën. Door veroudering/corrosie van het materiaal kan hierdoor de veiligheid niet altijd meer gewaarborgd worden. Twijfel je over je ski’s en bindingen kom dan met je ski’s én skischoenen naar de winkel en we bekijken je bindingen geven je een eerlijk advies.

Heb je nog niet hele oude ski’s maar ja je meerdere weken per jaar op wintersportvakantie? Het jaartal wanneer je ze hebt gekocht zegt dan minder dan het aantal weken, dagen dat ze in totaal zijn gebruikt. Een paar ski’s gaan tegenwoordig tussen de 80 en 100 skidagen mee.

Als je ski’s ouder zijn dan 10 jaar zijn maar nog niet zoveel skidagen hebben gehad is het te overwegen om toch nieuwe ski’s te kopen omdat de techniek en materialen weer zoveel verbeterd zijn dat nieuwe ski’s je veel meer plezier op de piste geven.

Zijn je ski’s ouder dan 5 jaar, laat ze dan jaarlijks controleren op de bindingen. Ski’s/bindingen jonger dan 5 jaar controleren we om het jaar op werking en instellingen.

Als eerste is het altijd van belang om na een flinke val je materiaal goed te laten controleren.
Ook om in het algemeen te bepalen of ski’s toe zijn aan vervanging is het ook belangrijk om een expert te laten kijken naar de kwaliteit van de bindingen, de dikte en eventuele schade van het belag (onderkant van de ski) en of er nog voldoende staal aan de kanten zit.
Sommige zaken zijn goed te repareren maar helaas is het soms niet meer de moeite waard en kun je beter op zoek gaan naar nieuwe ski’s.

Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw techniek de afgelopen jaren steeds beter is geworden waardoor een ander soort ski beter bij je past dan 5 jaar geleden. Dan is het zeker de moeite waard om eens met je huidige ski’s bij ons in de winkel te komen zodat we je een eerlijk advies kunnen geven.
Misschien ben je wel (veel) zwaarder of lichter geworden of ben je voorzichtiger gaan skiën na een val? Hierdoor kan je huidige ski minder goed passen bij jou.

Jazeker, de ontwikkelingen en technieken staan bij de nieuwste ski’s niet stil. Het wordt de skiër in het algemeen door het ontwerp van de ski’s steeds gemakkelijker gemaakt om te draaien en controle te houden. Deels door het materiaal gebruik (waardoor meer torsie-stijfheid met een laag gewicht wordt bereikt), maar ook de lengte en breedte (taillering) van de ski veranderen. Een grote ontwikkeling zijn “rocker” punten.

Sinds 2014 worden ski-punten en soms achterkanten eerder naar boven gebogen. Hierdoor wordt de wendbaarheid veel groter, worden ski’s minder “agressief” sturend. Inmiddels wordt in vrijwel alle ski’s deze techniek toegepast. Wij zien hier al weer een duidelijk verschil met 4 jaar geleden.

Wil je graag weten hoe dat precies zit met jouw ski’s? Neem ze mee naar onze winkel en vraag vrijblijvend om een eerlijk advies.

Dit helpt ook niet qua levensduur…
Ski’s die jaren ongebruikt op zolder liggen, zijn wat van hun oorspronkelijke spanning verloren waardoor ze minder snel reageren op de piste, bochten moeilijker te maken zijn.

Je ski’s kunnen ook flink te lijden hebben van een wintersport vakantie met hele slechte omstandigheden. Op harde, ijzige sneeuw, zand en soms zelfs stenen slijt het belag en de staalkanten sneller.

Ski’s elke keer weer nat opbergen tijdens de vakantie en ook thuis bewaren op een vochtige plek is heel slecht voor alle onderdelen en vooral alle metalen onderdelen van je ski (staalkanten, bindingverbindingen en onderdelen) die zo snel kunnen gaan roesten.

DSC01231

Elk jaar begin maart gaan Rob en Esther (vaak met een paar andere teamleden) samen met onze Nederlandse en Duitse SPORT 2000 collega’s het ski-aanbod testen voor de winter die volgt.
Wij ervaren zo zelf welke ski’s de toppers van de verschillende merken zijn. Hierna stellen we vanuit onze ervaringen de collectie samen die nu in de winkel staat. Hierbij hebben we onze collectie ingedeeld in verschillende prijsklassen en skistijlen.

Hier staan een aantal testresultaten van onze laatste skitest!
Kom naar de winkel en we zoeken samen naar de best passende ski voor jouw skistijl! We vertellen je natuurlijk graag meer over onze test-ervaringen want niet alles staat op film ;-).

Ga ik ski’s huren of kopen?
Aan het kopen of huren van ski’s zitten voor beide keuzes voor en nadelen, we hebben ze hier voor je op een rijtje gezet. In onze winkel heb je de mogelijkheid om nieuwe ski’s te kopen of huren!

Ook huren van ski-materiaal is mogelijk.
Hierdoor heb je geen verloren wachttijd op vakantie en kun je in alle rust het juiste materiaal kiezen. We hebben verschillende topmodellen ski’s te huur en de mogelijkheid om deze ski’s na de huurperiode tegen een aantrekkelijke prijs te kopen. Ook hierbij kun je rekenen op ons deskundig advies, we helpen je graag als klant en niet als passant.

Verder hebben we een kinder-garantieplan waarbij ski’s of schoenen die aan vervanging toe zijn, ingeruild kunnen worden tegen speciale condities. Vraag in de winkel naar de voorwaarden. Lees hier meer over de mogelijkheden van verhuur van ski’s en skischoenen.

We voeren bij Sporthuis Olympia zelf al het onderhoud uit van je ski’s en snowboards in onze werkplaats. Graag adviseren we je over het onderhoud en zorgen voor een uitstekende kwaliteit zodat je met volle teugen kunt genieten van de wintersportvakantie.

We hebben onderstaande merken ski’s in onze collectie. Uit de grote collecties die de verschillende merken maken hebben wij na de ski’s zelf te testen een selectie gemaakt gelet op verschillende soorten skiërs en budgetten.

  • Fischer
  • Salomon
  • Elan
  • Völkl
  • Atomic
  • Head

Verder hebben we een uitgebreid assortiment skischoenen, skikleding, helmen en brillen. Kijk hier voor meer informatie.

Heb je een vraag?
Mail of bel ons (040-2533437).