Wanneer is een jas waterdicht?
Vaak krijgen we in onze winkel de vraag hoe waterdicht is deze jas of broek of welke jas of broek houd de regen goed tegen?
We begrijpen dat het in soms regenachtig Nederland en veelal ook op vakantie heel fijn is om een waterdichte jas of broek te hebben. Op deze pagina leggen we je meer uit over de waterdichtheid van kleding.
Als eerste is er een verschil tussen waterafstotend en waterdicht.
Waterafstotende kleding houd een korte tijd de regen tegen.
Waterdichte kleding houd een veel langere tijd de regen tegen.
Hoe lang… dat leggen we je hieronder uit.
De waterdichtheid word aangegeven in aantal waterkolommen ( “mm” of “K”).
De berekening van aantal waterkolommen wordt gemeten door middel van een pijp van 2,5 cm doorsnede gevuld met water die men op de stof zet net zo lang tot de stof gaat “lekken”.
Hoe langer de pijp is, hoe meer water drukt op de stof zonder te lekken ( 3 meter hoog is 3000 mm of K, 5 meter hoog is 5000 mm of K) hoe beter waterdicht het materiaal is en hoe langer het duurt voordat het water door een jas lekt.
Hoe lager de waarde voor de waterkolommen hoe minder waterdruk de stof aankan en hoe minder de waterdichtheid van de stof is.
• 1000 tot 4000 waterafstotend, houd alleen de eerste regen druppels tegen
• 5000 tot 9000 waterdicht maar gaat na enige tijd lekken als eerste op drukpunten
• 10000 tot 14000 waterdicht duurt erg lang voordat het water doordringt, ( dit gebeurt pas bij zeer hoge druk)
• 15000 tot 30000 waterdicht zelfs bij complete onderdompeling.
Let op: het aantal waterkolommen van de stof geeft niet aan of dat de stof bij de naden ook waterdicht is.
Bij een goede waterdichte jas zijn de naden aan de binnenzijde getaped/ sealt waardoor de regen niet hierdoor naar binnen kan dringen.
Regenjassen en broeken die geen of nauwelijks ademend vermogen hebben laten het transpiratie vocht niet (goed) door waardoor je kleding gaat plakken en je lichaam nat word en snelle afkoelt zonder dat het regent….
Belangrijk is dus dat jassen en broeken waar je flink in gaat bewegen, transpireren een goed ademend vermogen hebben en het transpiratievocht naar buiten afvoert.
Het ademend vermogen van een waterafstotend of waterdicht kleding stuk word aangegeven in gram bijvoorbeeld 5000g, de uitkomst van een berekening van hoeveel zweet door een m2 gaat in 24uur. Hoe hoger het getal hoe hoger het ademend vermogen van de stof.
• Tot 3000g ademend materiaal, geschikt voor mensen die weinig transpireren en/of minder intensief bewegen in deze kleding*.
• 3000g tot 5000g ademend materiaal, geschikt voor mensen die niet extreem transpireren en/of actief sporten in deze kleding*.
• 5000 tot 10000g ademend materiaal, geschikt voor mensen die veel transpireren en/of heel intensief sporten in deze kleding*.
Let op: een hele goede waterdichte jas kan niet tegelijk 100% ademend zijn. Kies hierbij wat voor jouw hierin de beste combinatie is.
*Let op: hoe kouder het buiten is hoe beter ademend de stof is! Dit komt doordat er in de kou door de warmte van het lichaam er een hogere druk in de kleding ontstaat waardoor het transpiratie vocht gemakkelijk naar buiten word geduwd. In een warme omgeving zal het er in de kleding minder druk ontstaan en de kleding dus ook minder ademend zijn.
Tip: jassen met ventilatie ritsen onder de oksels helpen je als deze open staan om je transpiratievocht nog sneller af te voeren.
Er zijn grofweg 2 manieren om kleding waterdicht te maken.
1. membraan, een heel dun vlies op de stof waarbij hele kleine poriën zorgen dat het transpiratie vocht wel naar buiten kan maar de grotere regendruppels niet binnen kunnen dringen. Gore Tex is hiervan een voorbeeld.
2. Coating, aan de binnenzijde van de stof zit een heel dun vernislaagje die voor waterdichtheid en het ademend vermogen van de stof zorgt. MPC van Tenson is hiervan een voorbeeld.
Dunne waterdichte kleding:
Waterdichte kleding die niet is gevoerd is veelal gemaakt van dun materiaal. Functionele jassen die vooral ideaal in het voorjaar, zomer en het najaar zijn, op de fiets of tijdens het wandelen. Door middel van meer laagjes onder de jas of broek creëer je zelf een ideale temperatuur. Soms zelfs in de winter te gebruiken over meerdere isolerende lagen
Gevoerde winterjassen en broeken:
Deze jassen kunnen gevoerd zijn met verschillende soorten materialen en zorgen er voor dat je lichaam lekker warm blijft in koude temperaturen . Heerlijk om in de herfst en winter te fietsen, wandelen, skiën of andere buiten activiteiten
Waterdichte of waterafstotende kleding heeft een speciaal membraan of coating die er voor zorgt dat de kleding waterdicht en ademend blijft. Door deze met normaal wasmiddel te wassen tast je deze kwaliteiten aan wat zonde is van je dure kledingstuk!
Op deze pagina geven we je tips hoe je het beste je wintersportjassen en broeken kan wassen.
We krijgen vaak de vraag van welk materiaal sportkleding is gemaakt.
Naast de coating of het membraan waarmee men jassen en broeken waterdicht maakt is heel veel kleding gemaakt van een combinatie van synthetische materialen maar waarom?
Men probeert alle goede eigenschappen van de verschillende materialen in kledingstukken te verwerken, gelet op prijs en kwaliteit.
We geven je hier meer informatie over de eigenschappen van verschillende materialen en waarom het gebruik van katoen in sportkleding bijna niet meer te vinden is.